Restricție calorică. S-a demonstrat că reducerea aportului de calorii are efecte benefice asupra sănătății și longevității, însă mecanismele responsabile pentru acest fenomen nu sunt pe deplin înțelese. Totuși, cercetătorii au descoperit rolul unei gene numite OXR1, care este esențială pentru prelungirea duratei de viață.
Oamenii de știință de la Buck Institute au descoperit acum rolul unei gene numite OXR1, care este esențială pentru prelungirea duratei de viață observată cu restricții alimentare și este crucială pentru îmbătrânirea sănătoasă a creierului.
„Atunci când oamenii restricționează cantitatea de alimente pe care o mănâncă, de obicei cred că le-ar putea afecta sistemul digestiv sau depozitarea grăsimilor, dar nu neapărat modul în care afectează creierul ”, a spus Kenneth Wilson, Ph.D., cercetător postdoctoral la Buck și conduce. editor al studiului publicat pe 11 ianuarie 2024 în Nature Communications. „După cum se dovedește, aceasta este o genă importantă pentru creier”, a adăugat el.
Echipa științifică a dezvăluit, de asemenea, un mecanism celular detaliat pentru modul în care restricția alimentară poate întârzia îmbătrânirea și încetini progresia bolilor neurodegenerative.
Lucrarea, realizată în muștele Drosophila melanogaster și celulele umane, identifică, de asemenea, potențiale ținte terapeutice pentru încetinirea îmbătrânirii și a bolilor neurodegenerative legate de vârstă.
După cum s-a constatat, potrivit profesorului dr. Buck Pankaj Kapahi, unul dintre autorii studiului, „strategiile precum postul intermitent sau restricția calorică, care restricționează nutrienții, pot crește nivelurile acestei gene pentru a media efectele sale protectoare”.
„Gena este un factor important de reziliență a creierului care protejează împotriva îmbătrânirii și a bolilor neurologice”, a spus profesorul Buck Lisa Ellerby, Ph.D., unul dintre autorii studiului.
Relația dintre îmbătrânirea creierului, neurodegenerarea și durata de viață
Pentru a înțelege modul în care o genă care este activă în neuroni afectează durata generală de viață, echipa a efectuat o serie de teste aprofundate. Așa că au descoperit că OXR1 afectează un complex numit retromer, care este un set de proteine necesare pentru reciclarea proteinelor celulare și a lipidelor.
„Retromerul este un mecanism important în neuroni, deoarece determină soarta tuturor proteinelor care intră în celulă”, a spus Wilson.
Disfuncția retromerului a fost asociată cu boli neurodegenerative legate de vârstă influențate de restricții alimentare, cum ar fi Alzheimer și Parkinson.
Luate împreună, rezultatele lor au arătat cum restricția alimentară încetinește îmbătrânirea creierului prin acțiunea OXR1 în întreținerea retromerului.
„Această lucrare arată că calea retromerului, care este implicată în reciclarea proteinelor celulare, joacă un rol cheie în protejarea neuronilor atunci când nutrienții sunt limitati ”, a spus Kapahi.
Echipa a descoperit că OXR1 menține funcția retromerului și este esențial pentru funcția neuronală, îmbătrânirea sănătoasă a creierului și extinderea duratei de viață observată cu restricții alimentare.
„Nutriția afectează această genă. „Mâncând mai puțin, îmbunătățești de fapt acest mecanism de sortare corectă a proteinelor în celulele tale, deoarece celulele tale stimulează expresia OXR1 ”, a spus Wilson.
Echipa a descoperit, de asemenea, că amplificarea genei corespunzătoare la muște le-a prelungit durata de viață, ceea ce poate însemna că și la oameni, supraexprimarea OXR1 poate contribui la extinderea duratei de viață.
„Următorul nostru pas este să identificăm compuși specifici care cresc nivelul OXR1 în timpul îmbătrânirii pentru a întârzia îmbătrânirea creierului”, a spus Ellerby.
„Sperăm că din asta ne putem face o idee mai bună despre motivul pentru care creierul nostru degenerează în primul rând”, a spus Wilson.
„Dieta afectează toate procesele din corpul tău”, spune el. „Cred că această lucrare sprijină eforturile de a urma o dietă sănătoasă, pentru că ceea ce mănânci va afecta mai mult decât știi ”, subliniază el.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…