Din cuprinsul articolului
Restaurantul Beirut și Ferma Dacilor: incendii învăluite în mister. Morți inocenți, trupuri carbonizate, flăcări imense, locații fără aviz de incendiu.
În noaptea de 5 aprilie 2014, trei fete, angajate ale restaurantului arăbesc Beirut, au murit arse de vii, în localul care nu avea autorizaţie de incendiu. Cântăreaţa Nicoleta Cengher şi dansatoarele Mihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu au murit îmbrăţişate, asfixiate.
În ziua de 5 aprilie 2014, puțin după ora 20, flăcările izbucnesc în mansarda restaurantului. Se creează haos, clienții dar și personalul încearcă să scape din infern. La ultimul etaj, trei tinere rămân captive în mijlocul flăcărilor.
Trei morți în incendiul de la restaurantul Beirut
Moartea brutală a celor trei fete este încă învăluită în mister. Pentru Nicoleta și Mihaela salvatorii nu au mai putut să facă nimic. Le-au găsit trupurile carbonizate. A treia tânără s-a stins pe un pat de spital din București, la scurt timp după tragedie.
Martori de la faţa locului susţin că fetele ar fi putut fi salvate, că aproape 20 de minute de la izbucnirea focului scara de lemn din interiorul restaurantului era încă întreagă, însă nimeni nu a mers după ele să le scoată de acolo, cu toate că fetele au strigat după ajutor.
Mai mult decât atât, patronul susţinea că toţi angajaţii localurilor au ieşit afară, referindu-se la bucătari, ospătari, personal de curăţenie. Dar de fete nu şi-au adus aminte pentru a le scoate de acolo.
Incendii care au șocat România. Focul ar fi izbucnit în partea de sus a imobilului
Martorii au spus că focul ar fi izbucnit în partea de sus a imobilului, astfel încât imobilul a fost mai întâi inundat de un fum foarte gros, acest lucru determinându-i pe cei din local să iasă cât mai repede afară.
Proprietarul localului, George Karam a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare. O pedeapsă care nu închide rănile familiilor celor 3 fete. Pedepse s-au mai dat. :i chiriașul, Constantin Pavel a primit o condamnare de 7 ani și 9 luni, iar instalatorul locației execută 5 ani și jumătate de închisoare.
Restaurantul Beirut nu avea aviz de securitate pentru incendiu
Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), restaurantul Beirut din Constanţa, a fost verificat cu puţin timp înainte de a se produce tragedia. Pe data de 15 martie 2014, o echipă din Serviciul Securitate şi Sănătate în Muncă a ITM Constanţa a verificat restaurantul, iar la sfârşitul verificărilor a fost aplicată o amendă de 7.000 de lei pentru deficienţele de organizare a serviciului de protecţie şi prevenire a riscurilor profesionale.
Altă constatare surprinzătoare este din partea ISU Dobrogea, şi anume că restaurantul Beirut nu avea aviz de securitate pentru incendiu. Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, ultimul control al pompierilor militari la acest local a avut loc în anul 2010. Ulterior acestei acţiuni, echipele de control au constatat deficienţe şi au fost aplicate sancţiuni.
Ferma Dacilor: șapte morți și o persoană dispărută
În dimineața zilei de 26 decembrie 2023, mai multe persoane și-au pierdut viața în incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, judeţul Prahova.
Printre victimele dezastrului se numără un tată și doi dintre copiii lui, o tânără handbalistă, fiul șefului Direcției Generale de Informații a Armatei și băiatul patronului Cornel Dinicu. De asemenea, în continuare, o altă persoană este dată dispărută.
Incendiul devastator s-a soldat cu 6 morți, iar două persoane sunt încă date dispărute. În cazul celei de-a şasea victime carbonizate, nu se poate preciza dacă este adult sau minor.
La o zi de la incendiu, a fost găsit cadavrul carbonizat al unui copil, cea de-a șaptea victimă. Alte două persoane, mamă şi fiu, au suferit arsuri pe 5% şi 8% din suprafaţa corpului.
Incendii care au șocat România. Focul ar fi ars de „sus în jos”
În mesajul postat pe pagina de Facebook a pensiunii, reprezentanții pensiunii nu au dorit să spună prea multe, precizând că, la rândul lor, așteaptă rezultatele anchetei. Dar, printre altele, au afirmat că focul ar fi ars „de sus în jos”, la fel ca în cazul incendiului de la restaurantul Beirut, din 2014.
„A ars de sus în jos. Nu ne ies calculele, ne dau cu virgulă explicațiile, nu știm, nu concepem. Așteptăm cu nerăbdare investigațiile autorităților pentru un răspuns și din primul moment colaborăm cu ele pentru a-l găsi”, se arată în comunicat.
Ferma Dacilor funcționa fără autorizație de incendiu
Pensiunea Ferma Dacilor, un complex ce include facilități de cazare și restaurant în satul Tohani, nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, potrivit Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova.
De asemenea, funcţiona fără autorizaţie de construire, iar cei care o ridicaseră obţinuseră la finalul anului 2020 un certificat de edificare.
Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a anunţat că la nivelul judeţului vor începe controale care vor viza existenţa autorizaţiilor de construire, de funcţionare şi a avizelor de securitate la incendiu pentru astfel de unităţi de cazare.
În cursul anului 2019, s-a desfășurat o verificare la Ferma Dacilor, identificându-se un total de 6 deficiențe. Una dintre acestea a fost remediată în timpul inspecției, iar alte 6 avertismente au fost emise în consecință.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a cerut Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova să furnizeze un raport preliminar cu privire la inspecțiile desfășurate la Ferma Dacilor.
Acest raport, solicitat și de către directorul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, va fi examinată în detaliu în colaborare cu experții din cadrul Inspecției de Prevenire a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).