Din cuprinsul articolului
Respirația urât mirositoare, numită și halitoză, poate fi jenantă și, în unele cazuri, poate provoca chiar anxietate. Nu este de mirare că rafturile magazinelor sunt pline de gumă, mentă, apă de gură și alte produse concepute pentru a combate respirația urât mirositoare. Dar multe dintre aceste produse sunt doar măsuri temporare, deoarece nu abordează cauza problemei.
Anumite alimente, condiții de sănătate și obiceiuri sunt printre cauzele respirației urât mirositoare. În multe cazuri, puteți îmbunătăți respirația urât mirositoare cu o igienă dentară adecvată consistentă. Dacă tehnicile simple de auto-îngrijire nu rezolvă problema, consultați medicul dentist sau medicul pentru a vă asigura că o afecțiune mai gravă nu vă provoacă respirația urât mirositoare.
Simptome
Mirosurile de respirație urât mirositoare variază, în funcție de sursă sau de cauza principală. Unii oameni se îngrijorează prea mult cu privire la respirație, chiar dacă au miros mic sau deloc de gură, în timp ce alții au respirație urât mirositoare și nu știu asta. Deoarece este dificil să evaluezi cum miroase propria ta respirație, întreabă un prieten apropiat sau o rudă pentru a-ți confirma întrebările despre respirația urât mirositoare.
Când să vedeți un medic
Dacă aveți respirație urât mirositoare, revizuiți-vă obiceiurile de igienă orală. Încercați să faceți modificări ale stilului de viață, cum ar fi spălarea dinților și a limbii după ce ați mâncat, folosind ața dentară și beți multă apă.
Dacă respirația urât mirositoare persistă după efectuarea unor astfel de modificări, consultați medicul dentist. Dacă medicul dentist suspectează că o afecțiune mai gravă îți provoacă respirația urât mirositoare, poți fi redirecționat către o altă specialitate medicală.
Cauze
Respirația mirositoare începe în gură și există multe cauze posibile. Printre acestea amintim:
Alimente. Pătrunderea particulelor de alimente din dinții și din jurul lor pot crește numărul bacteriilor și poate provoca un miros neplăcut. Consumul anumitor alimente, cum ar fi ceapa, usturoiul și condimentele, poate provoca, de asemenea, respirație urât mirositoare. După ce digerați aceste alimente, acestea vă intră în sânge, sunt transportate la plămâni și vă afectează respirația.
Produsele din tutun. Fumatul îți provoacă propriul miros neplăcut al gurii. Fumătorii și consumatorii de tutun oral sunt, de asemenea, mai predispuși să aibă boli ale gingiilor, o altă sursă de respirație urât mirositoare.
Igiena dentară precară. Dacă nu vă spălați și nu folosiți ata dentară zilnic, particulele alimentare rămân în gură, provocând respirație urât mirositoare. O peliculă incoloră și lipicioasă de bacterii (placă) se formează pe dinți. Dacă nu este periată, placa vă poate irita gingiile și în cele din urmă poate forma buzunare pline cu plăci între dinți și gingii (parodontită). Limba ta poate, de asemenea, să prindă bacteriile care produc mirosuri. Protezele care nu sunt curățate în mod regulat sau nu se potrivesc corect pot adăposti bacterii care provoacă mirosuri și particule alimentare.
Gură uscată. Saliva vă ajută să vă curățați gura, îndepărtând particulele care provoacă mirosuri rele. O afecțiune numită gură uscată sau xerostomie) poate contribui la respirația urât mirositoare, deoarece producția de salivă este scăzută. Gura uscată apare în mod natural în timpul somnului, ducând la „respirația de dimineață” și se agravează dacă dormi cu gura deschisă. Gura uscată cronică poate fi cauzată de o problemă a glandelor salivare și a unor boli.
Medicamente. Unele medicamente pot produce indirect respirație urât mirositoare, contribuind la uscarea gurii. Altele pot fi descompuse în corp pentru a elibera substanțe chimice care pot fi transportate pe respirație.
Infecții în gură. Respirația urât mirositoare poate fi cauzată de răni chirurgicale după o intervenție chirurgicală orală, cum ar fi îndepărtarea dinților sau ca urmare a cariilor dentare, a afecțiunilor gingivale sau a rănilor bucale.
Alte afecțiuni ale gurii, nasului și gâtului. Respirația urât mirositoare poate proveni ocazional din pietre mici care se formează în amigdalele și sunt acoperite cu bacterii care produc miros. Infecțiile sau inflamațiile cronice la nivelul nasului, sinusurilor sau gâtului, care pot contribui la picurarea postnasală, pot provoca respirație urât mirositoare.
Alte cauze. Bolile, cum ar fi unele tipuri de cancer și afecțiuni precum tulburările metabolice, pot provoca un miros distinct al respirației ca urmare a substanțelor chimice pe care le produc. Refluxul cronic al acizilor gastrici (boala de reflux gastroesofagian sau GERD) poate fi asociat cu respirația urât mirositoare. Respirația urât mirositoare la copiii mici poate fi cauzată de un corp străin, cum ar fi o bucată de mâncare, așezată într-o nară.