Din cuprinsul articolului
Respirația urât mirositoare și cearcănele pot anunța prezența viermilor intestinali care pot migra la plămâni sau ficat. Igiena deficitară, apa nefiltrată, legumele și fructele consumate nespălate sunt cele mai obișnuite surse de îmbolnăvire cu paraziți intestinali
Legumele din cămară, consumate în porții mai mari sau mai mici, pot deveni adevărate arme de apărare a organismului contra paraziților intestinali. Bolile parazitare îi afectează mai ales pe copii, însă pot apărea și la adulți. „Copilul cu parazitoză este palid și lipsit de vlagă și se plânge des de dureri de burtă”, explică dr. Alice Popescu, medic la Institutul Național pentru Medicină Complementară și Alternativă.
Cel mai eficient mijloc de prevenire a parazitozelor este spălarea riguroasă a mâinilor, precum și a legumelor și a fructelor. Atunci când este diagnosticată o boală parazitară este necesar tratamentul medicamentos specific, în funcție de parazitul depistat, la recomandarea și sub controlul medicului.
Simptomele infecţiei cu paraziţi
Există peste 100 de tipuri de aceşti paraziţi care pot există în corpurile noastre, dar în ciuda realităţii sunt câteva semne la care trebuie să fii atent deoarece te anunţă că ai paraziţi intestinali.
Aceştia produc o respiraţie urat-mirositoare, diaree şi cearcăne. Unii viermi, cum ar fi tenia, ne va determina să consumăm în mod constant produse alimentare, dar ne va face să ne simţim slăbiţi şi anemici chiar şi după mese. Unii ar putea produce, de asemenea, constipaţie, diaree, tulburări digestive.
Oboseală cronică pe care o resimţită fel de intensă chiar şi după ce ai avut un somn odihnitor timp de o săptămâna, pierederea bruscă şi inexplicabilă în greutate, mai mult de 4 kilograme în două luni – fără să ţii dietă, sunt tot atâtea semne de îngrijorare.
De asemenea, pruritul (mâncărimea anală) care apare în absenţa unei iritaţii şi persistă mai mult de două săptămâni, că şi crampele şi durerile abdominale frecvente pot fi semne ale infecţiei cu paraziţi.
Oamenii care au paraziţi intestinali cele mai multe ori sunt subnutriţi, şi sunt infectaţi cu bacterii virale sau fungice. Aceştia au risc crescut şi pentru alte probleme de sănătate, deoarece paraziţii afectează sistemul imunitar al organismului.
Eliminarea viermilor intestinali. Tratamente netoxice
Mai ales că limbricii, de exemplu, sau chistul hidatic sunt paraziți care pot migra la plămân, respectiv, ficat și pot deveni prin înmulțire excesivă un adevărat pericol pentru sănătate. „Cele mai frecvente parazitoze sunt infestările cu oxiuri (viermi intestinali invizibili cu ochiul liber), limbrici (viermi de 10 cm lungime) și giardia (parazit în intestinul subțire și bilă). „În infestările parazitare ușoare (asimptomatice) se pot administra produse naturale, care au avantajul lipsei toxicității și posibilitatea administrării repetate pe perioade lungi de timp”, afirmă dr. Călin Ciubotaru, medic la Clinica Infosan din București.
Printre remediile naturale sunt usturoiul, semințele de dovleac (miezul neprăjit), propolisul și frunzele de măslin, dar nu numai ele. Usturoiul are un efect de anihilare a viermilor intestinali. „ÎI amorțește, după care este nevoie de adminsitrarea unui laxativ care să-i elimine din organism”, explică dr. Mirela Stan, medic fitoterapeut. Cantitatea în care trebuie luat usturoiul este de 3-4 căței pe zi, dimineața, pe stomacul gol. Pentru că este foarte iritant trebuie amestecat cu lapte sau cu suc. Alte variante mai blânde ar fi tincturile și extractele de usturoi.
Eliminarea viermilor intestinali. Cure de două săptămâni
Același efect îl au și semințele de dovleac, dar nu pentru pacienții cu probleme biliare. La copii, doza indicată este de 20-30 de semințe pe zi, iar la adulți de un kilogram.
Uleiurile de cuișoare sau de nucă neagră sunt alte soluții eficiente de combatere a viermilor intestinali. Pentru că sunt iritante pentru mucoase și piele se recomandă diluarea lor în ceaiuri calde. Cantitatea indicată este de 3-5 picături de 3 ori pe zi. Curele de tratament durează două săptămâni.
Uleiurile de cimbru sau de eucalipt se diluează în ceai cald pentru a nu irita mucoasele.
Semințele de dovleac sunt un remediu eficient în tratamentul limbricilor. Adulții ar trebui să mănânce un kilogram pe zi, copiii între 20 și 30 de semințe.
Propolisul curăță organismul ca un veritabil detoxifiant.Usturoiul amestecat cu lapte trebuie luat pe stomacul gol.
Ceapa are efect antimicrobian și antiparazitar.