Sari la conținut

Reprimarea emoțiilor, cauza neașteptată a bolilor. Adesea, afecțiunile nu au o cauză fizică

Ameteli, depresie
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei
Stari de tristete

Corpul și mintea noastră sunt în legătură strânsă. Astfel, emoțiile și gândurile noastre pot influența puternic ceea ce manifestă corpul nostru, din punct de vedere fizic. Reprimarea emoțiilor cauzează anumite afecțiuni care, de multe ori, nu sunt asociate cu un factor fizic. Acestea se dezvoltă pe fond psihologic, proces ce este numit și somatizare.

De cele mai multe ori, atunci când o persoană reprimă o emoție puternică, aceasta provoacă efecte fizice asupra organismului. Acest proces este numit somatizarea emoțiilor. Prin urmare, emoțiile și gândurile noastre pot agrava afecțiuni deja existente în corp, pot crea afecțiuni noi sau se pot manifesta prin dureri la nivelul întregului organism.

Reprimarea emoțiilor poate fi cauza durerilor resimțite în organism sau a alterării stării de sănătate

Psihosomatica este știința care se ocupă cu înțelegerea influenței evenimentelor mentale și emoționale asupra corpului. Ea studiază legătura dintre impactul gândurilor noastre şi afecţiunile fizice. Deseori pacienții cu tulburări somatice au dificultăți în exprimarea emoțiilor și, de aceea, au tendința de a-și folosi corpul în acest scop. Fiecare simptom fizic poate fi înțeles ca o reprezentare simbolică, în limbaj fizic, a unui conflict inconștient nerezolvat. Conflictul produce emoții dureroase, iar pacientul trebuie să îl nege, să-l refuleze și să îl convertească într-un simptom, explică bioclinica.ro.

Iată câteva tipuri de dureri cauzate de somatizare

Durerile de oase

Somatizarea se poate manifesta la nivelul oaselor, provocând dureri. Cu toate acestea, trebuie menționat că, de cele mai multe ori, somatizarea agravează afecțiunile deja existente în corp. Astfel, dacă atunci când emoțiile tale sunt puternice sau treci printr-o perioadă mai grea și ai astfel de dureri, este probabil ca anumite zone ale organismului să fie deja supuse unui stres fizic, precum spatele.

Durerile de stomac

Durerile de stomac pot avea origine psihică, întrucât persoana care le manifestă ar putea avea dificultăți în „digerarea” unor evenimente cu încărcătură emoțională puternică.

Durerile de cap

Aceste dureri sunt adesea asociate cu stresul și emoțiile. Starea psihică poate influența puternic această parte a corpului.

Durerile de dinți

De multe ori, persoanele stresate pun presiune pe maxilar, în mod inconștient. Acest lucru se poate realiza prin strângerea puternică a maxilarului și dinților, cauzând dureri.

Deși somatizarea emoților poate avea efecte negative asupra organismului, este important să urmezi un control medical pentru a determina cauza exactă a manifestărilor fizice. Dacă durerile tale sunt de natură emoțională, primul pas este conștientizarea trăirilor interioare și rezolvarea problemelor emoționale, pas cu pas. Durerile fizice ar trebui să dispară odată cu emoțiile negative.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel