Sari la conținut

Reorganizare în sistemul de expertiză medicală

Sursă foto: TVR
Expertiza medicală a capacităţii de muncă va fi coordonată unitar la nivel naţional

Guvernul a aprobat miercuri un act normativ prin care toate cabinetele teritoriale de expertiză medicală vor trece din subordinea caselor teritoriale de pensii în administrarea Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM), conform unui proiect inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Această schimbare are ca scop coordonarea unitară, la nivel național, a expertizei medicale a capacității muncii. Modificarea se face în baza Legii 360/2023, iar prin această măsură se dorește o gestionare mai eficientă și uniformă a acestui domeniu.

„Această schimbare va crește calitatea serviciilor oferite prin coordonarea unitară a activității la nivel național. Vor exista astfel proceduri clare și criterii unitare de diagnostic clinic, funcțional și de încadrare în gradele de invaliditate la nivel național”, anunță Ministerul Muncii.

„Acest demers reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea expertizei medicale a capacității de muncă. Asigurăm astfel creșterea calității actului profesional și uniformizarea procedurilor.”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura – Oprescu.

Coordonare unitară și eficiență crescută

O schimbare esențială introdusă de noul proiect este preluarea cabinetelor teritoriale de expertiză medicală din subordinea caselor teritoriale de pensii de către INEMRCM. Astfel, va exista o coordonare unitară a activității de expertiză medicală, care până acum era sub două autorități: administrativă la nivelul caselor de pensii și metodologică la INEMRCM. Acesta este un pas important pentru crearea unui sistem integrat, capabil să aplice unitar criteriile și normele de diagnostic, contribuind astfel la o evaluare mai eficientă și mai corectă a capacității de muncă.

Prin integrarea tuturor cabinetelor de expertiză medicală într-o singură entitate, se va îmbunătăți și comunicarea între personalul medical și auxiliar, reducând astfel timpul de răspuns pentru beneficiarii finali. Totodată, INEMRCM va putea monitoriza în timp real activitatea cabinetelor, asigurând o mai bună gestionare a procesului de evaluare a invalidității și contribuind la îmbunătățirea statisticilor în domeniul invalidității.

Impact financiar și reorganizare administrativă

În ceea ce privește aspectele financiare, preluarea cabinetelor nu va genera cheltuieli suplimentare pentru bugetul național, deoarece casele teritoriale de pensii vor transfera creditele de angajament neutilizate către INEMRCM. De asemenea, personalul cabinetelor va fi preluat fără afectarea drepturilor salariale, iar numărul total de posturi va ajunge la 552, prin includerea celor 299 de posturi existente la casele teritoriale de pensii.

Această reorganizare are și un impact semnificativ asupra structurii instituționale. Funcțiile de medic șef ale cabinetelor de expertiză medicală dispar, fiind înlocuite de o coordonare centralizată a activității de expertiză, iar noile funcții de conducere vor fi stabilite la nivelul INEMRCM. În plus, vor fi create comisii de metodologie medicală care vor analiza cazurile și vor emite puncte de vedere, asigurându-se astfel o reglementare unitară și eficientă a activității cabinetelor de expertiză medicală.

Atribuții extinse și componența Consiliului Superior

Un alt aspect important al proiectului este extinderea atribuțiilor INEMRCM, care va include acum și emiterea de instrucțiuni de lucru pentru medicii experți. De asemenea, componența Consiliului Superior de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă a fost revizuită, includerea unor profesioniști cu experiență vastă în domeniu fiind considerată esențială pentru succesul acestui proces de reorganizare. Noul consiliu va include membri cu funcții de responsabilitate din cadrul INEMRCM, precum și reprezentanți ai Ministerului Muncii, Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Pensii Publice.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel