Din cuprinsul articolului
Renunțarea la fumat. Potrivit unui nou studiu, fumătorii au cu 22% până la 26% mai puține șanse de a muri dacă reușesc să renunțe la acest obicei nociv în urma unui diagnostic de cancer.
Cele mai bune rezultate au avut loc la pacienții care au renunțat în termen de șase luni de la diagnosticul lor de cancer și au rămas fără probleme timp de cel puțin trei luni, au raportat cercetătorii în jurnalul JAMA Oncology.
Efectul benefic al renunțării la fumat după un diagnostic de cancer
„În timp ce renunțarea la fumat este promovată pe scară largă în centrele de cancer pentru prevenirea cancerului, aceasta rămâne sub abordată de mulți oncologi în îngrijirea lor de rutină”, a declarat investigatorul principal Paul Cinciripini, președinte al științelor comportamentale și director executiv al Programului de Cercetare și Tratare a Tutunului la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center.
Cercetarea subliniază rolul critic al renunțării timpurii la fumat ca intervenție clinică cheie pentru pacienții care urmează un tratament pentru cancer, mai spun cercetătorii.
Pentru studiu, au fost urmăriți peste 4.500 de fumători care au fost diagnosticați cu cancer și au fost într-un program de renunțare la fumat la MD Anderson. Aproape toată asistența pentru renunțare a fost oferită prin telemedicină.
Pacienții cu cancer care s-au abținut cu succes de la fumat au avut o supraviețuire medie de patru ani, comparativ cu doi ani pentru cei care nu s-au putut renunța, arată rezultatele.
„Acesta este un apel la acțiune pentru experți, organisme de reglementare și instituții pentru a acorda prioritate renunțării la fumat ca parte integrantă a îngrijirii de primă linie a cancerului”, a mai spus Cinciripini.
Renunțarea la fumat se poate traduce printr-o calitate mai bună a vieții și o viață mai lungă pentru cei care pot sta departe de tutun.