Sari la conținut

Renumit oncolog austriac. ”Acest simptom ar trebui să trimită de urgență la un specialist în urologie”

Cancerul renal a început să fie diagnosticat cât mai mult în ultimii ani, unul dintre cauzele posibile fiind fumatul, dar și obezitatea, hipertensiunea sau afecțiuni renale ereditare. 

Univ. Dr. Christoph Zielinski, specialist în oncologie medicală, imunoterapia cancerului și tratamentul personalizat al cancerului, directorul medical al spitalului Wiener Privatklinik din Austria, a explicat, pentru Doctorul Zilei cum poate fi diagnosticat la timp și tratat cancerul renal.

Doctorul Zilei: În ultimii ani s-a văzut o creștere a incidenței cu 2% pe an a cancerului renal și a crescut și mortalitatea prin acest tip de cancer. Care credeți că este explicația?

Univ. Dr. Christoph Zielinski: Deoarece unul dintre principalii factori de risc ai cancerului de rinichi este fumatul, este foarte probabil ca această creștere de 2% din ultimii ani să se datoreze numărului tot mai mare de fumători în rândul populației.

 Doctorul Zilei: La cine apare, mai frecvent, cancerul renal? Există un profil al pacientului?

Univ. Dr. Christoph Zielinski: Fumătorii sunt cei mai predispuși.

 Doctorul Zilei: Știm că pietrele la rinichi reprezintă una dintre cele mai vechi și mai frecvente afecțiuni ale aparatului urinar. Acestea pot crește, în vreun fel, riscul dezvoltării cancerului renal?

Univ. Dr. Christoph Zielinski: Până în prezent știm că nu a fost stabilită încă nicio legătură între dezvoltarea afecțiunilor aparatului urinar și pietrele la rinichi.

 Doctorul Zilei: Există vreo legătură între consumul de lichide și declanșarea acestor afecțiuni?

Univ. Dr. Christoph Zielinski: Un aport corespunzător de lichide este esențial pentru menținerea unei funcții renale adecvate, așadar, nu există nicio legătură între acestea două.

 Doctorul Zilei: Care sunt simptomele care pot anunța cancerul la rinichi? Le putem confunda cu cele ale litiazei renale?

Univ. Dr. Christoph Zielinski: Da, acest lucru se poate întâmpla, deoarece ambele boli – litiaza renală și cancerul la rinichi – pot fi asociate cu prezența sângelui în urină. Astfel, acest simptom ar trebui să trimită de urgență la un specialist în urologie.

 Doctorul Zilei: Cum este diagnosticat cancerul renal?

Univ. Dr. Christoph Zielinski: Modalitatea clasică de diagnosticare a cancerului de rinichi este prin imagistică, adică tomografia computerizată (CT-ul) sau prin rezonanță magnetică nucleară (RMN-ul). Cu toate acestea, o primă impresie poate fi obținută prin ecografia rinichiului, deși aceasta este mai puțin fiabilă.

 Doctorul Zilei: Ce modalități de tratament există, în momentul de față, pentru cancerul renal? Se poate extirpa doar tumora, păstrând rinichiul și funcțiile sale?

Univ. Dr. Christoph Zielinski: Extirparea tumorii când vorbim de cancerul de rinichi este un prim pas important. În cazul în care sunt prezente metastaze, care trebuie excluse prin realizarea unei tomografii computerizate în zona toracelui și a abdomenului sau prin PET-CT înainte de operație. Tratamentul actual, de ultimă generație, constă în utilizarea unui inhibitor al punctelor de control imunitar.

 Doctorul Zilei: Câteva sfaturi pentru a ne menține rinichii perfect funcționali și sănătoși?

Univ. Dr. Christoph Zielinski: Nu fumați și hidratați-vă, mai ales când temperatura de afară este ridicată.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel