Din cuprinsul articolului
Considerată de nutriţionişti un superaliment, roşia este diuretica, laxativă, cicatrizantă, remineralizantă, fiind un bun remediu împotriva multor afecţiuni.
Un nou studiu a constatat că roșiile ar putea ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene din intestin, precum Salmonella. Doi oameni de știință de la Universitatea Cornell din SUA au identificat proprietățile lor puternice de ucidere a bacteriilor într-o serie de experimente.
Echipa de cercetare, condusă de microbiologul Cornell Jeongmin Song, a fost interesată de Salmonella, bacteria enterică ce invadează intestinul, provocând adesea intoxicații alimentare, potrivit Science Alert.
Mai exact, echipa s-a concentrat pe un serotip tifoidal al Salmonella, Salmonella enterica Typhi, care provoacă febră tifoidă atunci când ajunge în sânge și se răspândește prin corp.
La fel ca alți agenți patogeni de origine alimentară, manipularea și depozitarea adecvată a alimentelor, împreună cu accesul la antibiotice, pot ajuta oamenii să evite intoxicațiile alimentare cu Salmonella.
Febra tifoidă rămâne o mare problemă de sănătate publică în multe părți ale lumii, unde oamenii nu au acces la apă curată, canalizare sau vaccinuri împotriva acestei afecțiuni. Ea se răspândește de la persoană la persoană prin alimente și apă contaminate, iar copiii sunt expuși celui mai mare risc.
„Scopul nostru principal în acest studiu a fost să aflăm dacă roșiile și sucul de roșii pot ucide agenții patogeni enterici, inclusiv Salmonella Typhi”, explică Song.
Culturile de Salmonella Typhi cultivate în laborator expuse la suc de roșii proaspete au fost distruse în 24 de ore. Cercetătorii au scanat genomul roșiilor (Solanum lycopersicum) căutând gene care codifică proteine mici numite peptide. Acestea ar putea acționa ca agenți antimicrobieni.
Din cei patru candidați inițiali, echipa a identificat două peptide antimicrobiene care au inhibat creșterea Salmonella Typhi. Ele chiar au ucis o tulpină rezistentă la ciprofloxacină, antibioticul primar folosit pentru a trata febra tifoidă.
În cele din urmă, cercetătorii au modelat forma celor două peptide candidate principale și au simulat interacțiunile lor cu membranele celulare bacteriene. După cum a prezis modelarea, cele două peptide au rupt membranele celulare ale Salmonellei Typhi în doar 45 de minute.
În experimente ulterioare, compușii au ucis, de asemenea, Salmonella Typhimurium, o tulpină de Salmonella non-tifoidă care provoacă intoxicații alimentare neletale.
Sucul de roşii are în compoziţie nutrienţi esenţiali precum vitaminele A, K, B1, B2, B3, B5 şi B6, dar şi magneziu, fier şi fosfor. Este considerat un remediu foarte bun împotriva infecțiilor şi ajută la detoxifierea organismului, cu indicaţii speciale în anemii şi convalescenţă.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…