Remediu vechi la români și nu numai, vinul fiert este cel mai căutat împotriva răcelii și apreciat totodată în zilele reci de iarnă, în preajma Crăciunului, fiind singura băutură permisă în post.
Vechi leac împotriva frisoanelor, gripei, vinul fiert crește temperatura corpului, ne face să transpiram, să respirăm mai ușor și să scăpăm în felul acesta mai repede de boală.
Este un remediu simplu, plăcut și confirmat ca eficient de câteva secole. Ca orice băutură alcoolică este contraindicată celor cu afecțiuni cardiovasculare, cu hipertensiune, ulcer sau cu orice diagnostic în care consumul de alcool este interzis.
Pentru ca efectul să fie benefic, trebuie ținut cont de faptul că senzația de căldură este pe termen scurt, datorită vasodilatatiei, dar la scurt timp, se manifestă fenomenul invers, de răcire.
Vinul fiert pentru leac este eficient și sănătos dacă este consumat în cantități moderate, o cană pe zi, seara, înainte de culcare. O cantitate mai mare ne scade rezistență organismului și ne expune infecțiilor.
Atunci cînd fierbem vinul se aduce până aproape de fierbere, dar nu se dă în clocot, nu trebuie să fie unul scump, pentru că prin fierbere diferența dispare, vinul vrac, de țară, fiind foarte bun.
Se adaugă diferite condimente, cel mai des scorțișoară, cuișoare, coajă de lămâie, după care se încălzește până pe la 80 de grade C și se îndulcește după gust.
Se mai pot folosi coji de portocale sau feliuțe subțiri de măr. Ingrediente se pun în ultimele 2-3 minute, pentru a nu-i schimba gustul.
Bețișoarele de scorțișoară sunt mai bune decât pudra, pentru ca vinul să nu fie tulbure și să nici nu se lipească de vas.
În funcție de tradiție, la vinul fiert mai pot fi adăugate și alte mirodenii: nucșoară, cardamon, anason, ienibahar, boabe de piper.
Pentru obținerea unui vin fiert bun nu se folosesc însă mai mult de trei arome diferite.
Pentru gripă și răceală, se recomandă două cești de vin fiert pe zi, din care una seară, la culcare, dar și băi la picioare cu sare.