Din cuprinsul articolului
Umezeala şi frigul din sezonul rece predispun multe persoane să se confrunte cu tusea persistentă. Acestea poate fi provocată de iritații și nu neapărat de o răceală.
De obicei, untura se face prin fierbere în apă sau prin abur. Procesul de prelucrare presupune separarea grăsimii insolubile de oase și proteine. Untura are adesea o „aromă de fum” pe care mulți oameni o pot folosi ca ingredient secret pentru cele mai bune feluri de mâncare pe care le-au gustat vreodată.
Mod simplu de preparare
Potrivit specialiştilor, grăsimea de porc este o sursă excelentă de vitamine B și minerale. Aceasta protejează plămânii, vindecă tusea și bronșita. De altfel, vechea farmacie de acasă conținea neapărat multe remedii naturale pentru tuse, printre care untura „spălată” întotdeauna în nouă ape.
Și anume, gospodinele preparau special unguentul pentru tratament, după ce l-au topit, au separat o cantitate și au spălat-o bine.
Se amestecă o lingură de grăsime cu o jumătate de pahar de apă rece, se bat totul cu un tel de lemn, se lasă să stea puțin, apoi se scurge apa de la suprafață. Procedura se repetă de nouă ori și astfel se obține o grăsime albă distinctă.
Mod de administrare
Pentru tuse şi dureri pulmonare, acest unguent este utilizat în mai multe moduri. La copii, poate fi doar puțin încălzit, acoperit cu tifon și folie și apoi aplicat pe tricoul copilului și pijama. Ar trebui să doarmă așa, iar a doua zi seara întreaga procedură poate fi repetată.
La persoanele în vârstă, pielea poate fi mai întâi unsă cu grăsime prespălată, iar apoi se poate face un bandaj de cataplasmă.
Conform celei de-a treia rețete din străbuni, grăsimea spălată poate fi amestecată cu puțină țuică. Se crede că unguentul calmează procesele inflamatorii și „reduce” temperatura, iar adepții medicinei populare îl recomandă pentru inclusiv inflamarea sinusurilor.