Din cuprinsul articolului
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a scris pe rețelele sale de socializare de ce unii oameni suferă în mod constant de balonare.
Aceasta spune că fibrele din alimentație sunt extrem de bune, însă pot crea și diverse probleme dacă nu știm cum să le consumăm.
Fibrele nedigerate, consumate de bacteriile bune din intestine
„Fibrele dau bogăție, cu toate că nu ne hrănesc deloc. Reprezintă nutrienții paradoxal ciudați și în același timp importanți. Toată lumea știe că trebuie să mâncăm fibre, mai puțin știm la ce ne ajută. Nu toate fibrele sunt la fel. Și fibrele au trecut prin diferite etape, perioade.
Faptul că nu le putem digera le-au făcut, să zicem, o perioadă, să fie neimportante. Apoi ne-am dat seama că organismul nostru și mai ales intestinul și microbiota intestinală are nevoie de hrană și aceste fibre pe care noi nu le digerăm le digeră microbii și bacteriile benefice din intestin. Așa că iată, da, este important să mâncăm fibre”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Balonarea, denumita in termeni medicali meteorism abdominal, reprezinta un disconfort gastrointestinal datorat acumularii de gaze la nivelul intestinelor.
Balonarea excesiva se manifesta prin flatulenta, durere abdominala, diaree sau constipatie, stari de greata si lipsa poftei de mancare. Balonarea afecteaza aproximativ 30% din populatia globului si, privita la modul general, este o conditie absolut normala a organismului.