Din cuprinsul articolului
Ca să funcționeze corect, sistemul digestiv necesită toată atenția ta. Și când spunem asta, ne referim la alimentație. O dietă sănătoasă te va ajuta să ai o digestie normală, în fiecare zi. Din păcate, de-a lungul timpului s-a dovedit că mâncatul incorect și o alimentație inadecvată sau un stil de viață nesănătos pot cauza frecvent probleme digestive. Crampele abdominale, balonarea, flatulența, senzația de greață, constipația sau diareea sunt printre cele mai evidente semne ca tranzitul nu se face normal.
De aceea, o dietă bogată în fibre, legume, fructe și proteine este esențială pentru buna funcționare a întregului sistem digestiv. Însă, ce este de făcut atunci când după un post de lungă durată revii la mesele grele și haotice ca cele de sărbători? Specialiștii recomandă ca după o perioadă de dietă drastică să nu exagerăm cu alimentația nesănătoasă, ci să reintroducem treptat anumite alimente mai grase în dietă.
Totul despre bila leneșă
Probabil ai mai auzit de “bilă leneșă” și despre rolul acesteia în funcționarea normală a sistemului digestiv. Bila este lichidul galben-verzui, amar, care este secretat de ficat și contribuie la digestia grăsimilor – fiere.
Dischinezia biliară, cunoscută și sub numele de „fiere leneșă” este o afecțiune care are o strânsă legătură cu regimul alimentar. Obiceiurile nesănătoase de alimentație (mesele neregulate, prea dese sau prea rare), dar și anumite vicii alimentare, precum: consumul exagerat de fast-food, dulciuri, băuturi carbogazoase, alcool, dar și fumatul pot influența sănătatea ficatului nostru.
Pentru a menține sănătoasă funcția bilei este recomandată moderația alimentară, evitarea consumului de alcool și tutun, dar și un stil de viață sănătos bazat pe hidratare, odihnă și sport. Pentru o dietă sănătoasă și corectă, zilnic ar trebui să consumăm:
- kefir;
- mazăre;
- fasole boabe;
- anghinare;
- avocado;
- edamame;
- naut;
- broccoli;
- varză;
- sfeclă roșie;
- cartofi dulci;
- prune;
- morcovi;
- pere;
- mere;
- zmeură;
- banana
- linte;
- quinoa;
- seminte de chia;
- fulgi de ovaz;
- porumb;
- nuci;
- alune;
- migdale;
- ciocolata neagră.
Dieta echilibrată se poate menține și consumând de două, trei ori pe săptămână pește sau carne slabă precum cea de curcan. De asemenea, condimentele indicate pentru o digestie sănătoasă sunt: coriandrul, usturoiul, scorțișoara, turmericul, cuișoarele, ardeiul iute și piperul. Însă, în perioade precum cele de sărbători, când nu se poate respecta dieta cu sfințenie, ar trebui să admnistrăm suplimente pentru a evita problemele digestive.
Suplimentul care ajută tractul digestiv să funcționeze normal
Pentru prevenirea problemelor digestive din următoarea perioadă, Naturalis a creat Bil-Ex, suplimentul alimentar care stimulează producția de bilă a ficatului și ușurează digestia. Acesta are rolul de a combate disconfortul abdominal cauzat de excesele alimentare.
Bil-Ex conține extract de bilă bovină, provenit de la animale sănătoase, obținut în condiții controlate, pentru a-i menține activitatea biologică. Bila este natural sintetizată de ficat și este utilizată în procesul de digestie. Produsul care nu trebuie să lipsească din nicio casă în perioada sărbătorilor se poate achiziționa din oricare farmacie Catena.