Sari la conținut

Remedii naturiste pe care le garantează și medicii

Usturoiul combate bolile de inimă, iar tumericul este la fel de eficient ca ibuprofenul în tratarea osteoartritei, de aceea unii medici recomandă remdiile naturiste. Iată care sunt cele mai bune și în ce boli sunt utile:

  • PENTRU BOLI DE INIMĂ

Extract de usturoi

Studiile au arătat beneficiile usturoiului în tratarea bolilor de inimă, datorită proprietății sale de a scădea tensiunea arterială și de a preveni formarea cheagurilor de sânge

Recomandarea medidcului: Mimi Guarneri, cardiolog în California, le dă pacienților săi extract de usturoi și vitamina K2 pentru a preveni calcificarea și rigidizarea vaselor de sânge.
Doza: 600 mg, de două ori pe zi

Drojdie de orez roșu
Are efecte asemănătoare cu ale statinelor (medicamente anti-colesterol), doar că nu atât de puternice.
Recomandarea medicului: „Recomand drojdie de orez roșu persoanelor care nu au bypass, stent sau care nu au suferit un infarct, pentru scăderea colesterolului. În majoritatea cazurilor este eficeintă, însă pentru cei care au colesterolul foarte mare, LDL mai mare de 190 mg/dl, nu este destul de puternică” spune David Becker, cardiolog în Philadelphia.
Doza: doar medicul o poate stabili

  • PENTRU ARTRITĂ

Ulei de pește

Acizii grași omega 3 din uleiul de pește au proprietăți antiinflamatoare, iar inflamația este cauza durerii în artrită.
Recomandarea medicului: „Am observat beneficiile uleiului de pesște în cazul artritei reumatoide”, spune dr. Roxanne Sukol, specialist în medicină preventivă la Clinica Cleveland.
Doza: 4 g pe zi

Sulfat de glucozamină

Susține mobilitatea articulară și ajută la refacerea țesuturilor articulare. Câteva studii care au comparat efectul suplimentelor alimentare conținând sulfat de glucozamină cu cel al medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt folosite uzual pentru a scădea durerea articulară, au arătat că sulfatul de glucozamină a fost mai eficient în scăderea durerii și îmbunătățirea funcției articulare.
Recomandarea medicului: „Sunt un mare fan al glucozaminei și cred că este foarte eficientă în cazul celor cu dureri moderate și severe de artrită”'” spune Mary Jane Minkin, profesor la Yale University School of Medicine.
Doza: 1.5 g pe zi

Tumeric (Cucurma)
Acest condiment conține un compus cu proprietăți antiinflamatoare puternice (cucurmina). Un studiu recent a scos la iveală că este la fel de eficient ca ibuprofenul în ameliorarea durerilor osteoartritei.
Recomandarea medicului: „Le recomand pacienților mei cu osteoartrită să-și prepare o băutură din suc de roșii, câteva picături de ulei de măsline, un praf de piper negru și două capsule de cucurmină,” spune dr. Sukol. Uleiul de măsline și piperul negru ajută la asimilarea cucurmei.
Doza: două capsuie de 500 mg pe zi

  • PENTRU DIABET

Magneziu
Acest mineral crește sensibilitatea la insulină și scade nivelul glucozei în cazul pacienților cu diabet de tip 2.
Recomandarea medicului: „Pacienții mei cu diabet de tip 2, au un nivel scăzut de magenziu. Am observat că suplimentele de magneziu scad nivelul zahărului din sânge”, spune dr. Mimi Guarneri.
Doza: 200- 250 mg de două ori pe zi,însă cei cu boli de rinichi trebuie să îl evite.

Acid alfa-lipoic
Acidul alfa-lipoic ajută organismul să folosească în mod eficient glucoza și să lupte cu neuropatia diabetică.
Recomandarea medicului: „Pe lângă faptul că luptă cu neuropatia diabetică, scade nivelul zahărului din sânge și ajută la controlul insulinei”, spune dr. Sukol
Doza:  300-600 mg de două ori pe zi .

Ulei de pește
Studiile au arătat că uleiul de pește combate inflamația cronică, una din cauzele rezistenței la insulină.
Recomandarea medicului: dr. Roxanne Sukol recomandă ulei de pește persoanelor cu diabet de tip 2.
Doza: 4 g pe zi

  • PENTRU SINDROMUL COLONULUI IRITABIL

Ulei de pește

Cercetătorii au descoperit că cei care suferă de sindromul colonului iritabil au un deficit de acizi grași, pe care uleiul de pește îi suplinește.
Recomandarea medicului: „Odată ce am descoperit cauza sindromului colonului iritabil, care e de obicei o alergie la anumite alimente, recomand elimarea excluderea alimentelor dăunătoare, urmarea unei diete slabe în carbohidrați și suplimente de ulei de pește si probiotice”, spune dr. Sukol
Doza: o capsulă pe zi

Probiotice
O analiză a 40 de studii, făcută în 2014 a scos la iveală că probioticele ameliorează durerea, balonarea și flatulența.
Recomandarea medicului: „După ce alimentele dăunătoare au fost eliminate și când restabilim echilibrul florei intestinale cu ajutorul probioticelor și nutrienților, în majoritatea cazurilor sindromul colonului iritabil este vindecat”, adagă medicul.
Doza: o capsulă pe zi

  • PENTRU RĂCEALĂ ȘI GRIPĂ

Echinacea
Echinacea este una dintre plantele care și-au dovedit eficacitatea în ceea ce privește creșterea capacității de apărare a organismului față de diverși agenți infecțioși. Deși părerile sunt încă împărțite în legătură cu beneficiile terapeutice ale acestei plante, există studii științifice care îi atestă calitățile.
Recomandarea medicului: „Este adevărat că poate preveni răceala, însă nu ameliorează simptomele”, spune dr. Romm .
Doza: 1-1,5 g/zi, repartizate în 2-3 reprize, sau 1 linguriță de tinctură de 3 ori/zi

Mierea de albine
Cel mai bun leac pentru tuse este siropul de lămâie și miere preparat în casă.
Recomandarea medicului: Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii din Marea Britanie, cel mai bun remediu pentru o tuse obişnuită este un tratament care se poate face acasă şi care conţine miere şi lămâie.
Doza: Zeama de la 1-2 lămâie se amesteca cu 2-3 lingurițe de miere de albine. Prin combinatia dintre miere si lamaie vom obtine un sirop cu un puternic efect calmant, dezinfectant si revigorant. Se consuma cate o lingurita de sirop de lamaie de 3-4 ori pe zi sau dupa fiecare acces de tuse, o lingurita inainte de culcare.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel