Din cuprinsul articolului
Cuvântul „astenie” provine din limba greacă (asthenos- fără vlagă) și se referă la o senzație de slăbiciune, de lipsă de energie. Această stare apare odată cu instalarea primăverii, mai ales în situația în care trecerea de la iarnă la primăvară s-a produs într-un mod brusc.
Leacul simplu din farfurie
Asigurarea unei diete echilibrate, din care să nu lipsească legumele și fructele; este foarte important să se consume zilnic sub formă crudă sau gătite, plantele verzi, bogate în clorofilă: salată verde, spanac, urzici, lobodă, ștevie, untișor, leurdă, frunze de păpădie, dar și mărar, pătrunjel, leuștean, ceapă și usturoi verzi.
Pe lângă fitocomplexele specifice pe care le conține fiecare, toate au efecte antitoxice și depurative, aducând în organism o cantitate importantă de săruri minerale și oligoelemente.
Remedii naturale la îndemâna oricui
Expunere la lumină naturală: Petrecerea timpului în aer liber și expunerea la lumina naturală a soarelui pot ajuta la reglarea ritmurilor circadiene și pot îmbunătăți starea de spirit.
Suplimente alimentare: Anumite suplimente, cum ar fi vitamina D, vitamina C, Omega-3 și minerale precum magneziul și zincul, pot ajuta la compensarea eventualelor deficiențe nutriționale și pot sprijini sănătatea generală.
Calciu și magneziu: Aceste minerale sunt implicate în funcționarea corectă a sistemului muscular și nervos. Suplimentele de calciu și magneziu pot ajuta la reducerea spasmelor și crampelor musculare, care pot apărea în cazul asteniei de primăvară.
Vitamina D: Este esențială pentru absorbția calciului și magneziului în organism. Asigurându-te că ai suficientă vitamina D, poți îmbunătăți absorbția acestor minerale și, implicit, beneficiile aduse de ele.
Omega-3 este asociat cu îmbunătățirea stării de spirit, reducerea anxietății și a stresului, și poate avea un efect pozitiv asupra sănătății creierului și a funcției cognitive. De asemenea, poate ajuta la reducerea inflamației și la menținerea sănătății inimii și a sistemului cardiovascular.
Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică moderată poate crește nivelul de energie și poate îmbunătăți starea de spirit. Alocă timp pentru exerciții fizice cum ar fi mersul pe jos, alergatul, yoga sau înotul.
Odihnă adecvată: Acordă o atenție deosebită somnului și odihnei. Asigură-te că dormi suficient și că ai un somn odihnitor, urmând un program regulat de somn.
Principalele simptome ale asteniei de primăvară
– oboseala fizică
– epuizarea mentală, tulburări de atenție și memorie
– tristețe sau dispoziție depresivă
– tulburări de somn- insomnie sau hipersomnie
– lipsa apetitului sau apetit capricios
– apatie sau iritabilitate
– slabiciune musculară
– amețeală
– dispariția apetitului sexual
– dureri de cap
– neliniște, senzația de tremor intern
În plan fizic, medicii atrag atenţia că anumite simptome pot fi declanţate tot de astenia de primăvară, cum ar fi, de pildă, scăderea tensiunii arteriale, tahicardia sau bradicardia, căderea părului, dar şi creșterea greutății corporale.