Din cuprinsul articolului
Răcelile comune sunt mult mai frecvente la trecerea dintre anotimpuri. Primăvara, când organismul este slăbit după sezonul rece, sunt întâlnite majoritatea cazurilor de răceală.
Răceala nu are un tratament propriu-zis. Aceasta trece de la sine, cu ajutorul sistemului imunitar. Remediile recomandate de medici au rolul de a ameliora simptomele provocate, nu de a trata răceala în sine.
Tusea, nasul care curge, răgușeala, durerea de gât, oboseala și starea generală de rău sunt cele mai frecvente simptome ale răcelii.
Din fericire, simptomele pot fi ameliorate și cu ajutorul naturii și poți avea câteva remedii chiar la îndemână în această primăvară!
Remedii naturale pentru răceală
Pentru durerea de gât
Tinctură de propolis – Amestecați 20 de picături de tinctură de propolis în apă călduță și faceți gargară. Vă ajută și dacă beți puțin din ea și va amel
Coacăze negre contra durerilor în gât – Combinați patru linguri cu suc de coacăze negre, o lingură cu miere și două linguri cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Beți acest sirop o dată pe zi, cu înghițituri mici.
Pentru gât inflamat
Miere cu apă – O linguriță cu miere se dizolvă într-o cană cu apă. Se face gargară de 8-10 ori pe zi.
Sfeclă roșie cu oțet – Se rade o sfeclă roșie, se adaugă o linguriță cu oțet, se lasă să stea câteva ore și se strecoară lichidul într-un vas de sticlă. Se consumă câte 1-2 lingurițe pentru clătirea gâtului, după care se înghite.
Pentru tuse
Cătină cu miere – Boabele de cătină se fierb înăbușit pe foc potrivit, amestecând mereu până se înmoaie, după care le veți pasa printr-o sită. Peste pulpa păstoasă a fructelor de cătină puneți o cantitate egală de miere și amestecați bine. De câteva ori pe zi, se ia câte o linguriță din pasta dulce și nu se înghite imediat, ci se ține cât mai mult în gură. Calmează tusea și oferă protecție împotriva răcelii.
Sirop de ceapă – Curățați o ceapă, tăiați-o mărunt și amestecați-o cu cinci linguri cu miere. Turnați peste ea 125 ml apă, fierbeți-o câteva minute și apoi lăsați-o deoparte pentru trei ore. După aceea stoarceți-o într-un șervet. Din acest sirop se iau cinci lingurițe pe zi, recomandă formula-as.ro.