Din cuprinsul articolului
Remedii naturale pentru anxietate și depresie. Cele mai utile 8 uleiuri esențiale.
Stresul, oboseala cronică, anxietatea și depresia sunt tulburări psihologice și emoționale care afectează din ce în ce mai multe persoane.
Intr-o epoca in care tot mai multi oameni sufera de stres, anxietate, oboseala cronica sau depresie, este important sa aflam care sunt cele mai sigure si mai eficiente metode naturale de vindecare. Cercetarile facute in ultimii ani pe acest subiect au scos la iveala faptul ca anumite uleiuri esentiale pot ameliora simptomele starii de anxietate.
Cele mai utile 8 uleiuri esențiale
Uleiul esentțal de lavandă
Este unul dintre cele mai comune uleiuri esentiale si are o multime de efecte benefice, printre care si inducerea relaxarii. Efectele anxiolitice ale lavandei au fost dovedite in nenumarate randuri de catre specialisti, care au facut o serie de studii pe aceasta tema. Lavanda induce calmul, imbunatateste somnul, previne atacurile de panica si detensioneaza corpul.
Uleiul esențial de bergamotă
Acest ulei esential elibereaza tensiunea, functioneaza precum un antidepresiv si are efecte sedative. Totodata, acesta are efecte pozitive asupra moralului persoanelor care sufera de cancer in faza terminala.
Uleiul esențial de lavandină
Lavandina este eficienta in reducerea anxietatii la pacientii care urmeaza sa intre in operatie.
Uleiul esențial de portocale
Uuleiul esential de portocale are efecte sedative care te ajuta sa te relaxezi. Furia si anxietatea sunt estompate de acest ulei. De asemenea, acest ulei imbunatateste starea de spirit.
Remedii naturale pentru anxietate și depresie
Uleiul esențial de ylang ylang
Uleiul acesta are efecte calmante, sporeste curajul, optimismul si inlatura senzatia de teama. Totodata, uleiul esential de ylang ylang s-a dovedit eficient si in tratarea insomniilor.
Un studiu facut de catre cercetatorii coreeni a dovedit ca uleiul esential de ylang ylang, folosit zilnic in combinatie cu cel de bergamota si cu uleiul de lavanda, pret de 4 saptamani, reduce stresul prin reglarea nivelului de cortizol (n.r. hormonul stresului).
Uleiul esential de chamomile (musetel)
Cercetatorii de la University of Pennsylvania School of Medicine au aratat intr-un studiu ca musetelul “poate furniza activitate antidepresiva relevanta clinic, ce apare in plus pe langa activitatea anxiolitica (anti-anxietate) observata anterior”.
Mustetelul este probabil cunoscut cel mai mult pentru efectul sau aromatic deosebit de calmant. Multe persoane care prefera acest ulei in aromaterapie raporteaza nivele scazute de anxietate, iritabilitate si ingrijorare.
Trandafirul este probabil al doilea cel mai folosit ulei pentru anxietate
Uleiul esential de frankincense (tamaie)
In cadrul unui studiu efectuat intr-un spital din Korea de Nord, cercetatorii au ajuns la concluzia ca tamaia, amestecata in proportie de 1:1:1 cu bergamota si lavanda, „a avut un efect pozitiv in ceea ce priveste durererea si depresia asupra pacientilor cu cancer in faza terminala din spital.”
Tamaia este considerata a fi unul dintre cele mai linistitoare si calmante uleiuri esentiale – un agent puternic pentru tratarea depresiei si anxietatii. Aroma aducatoare de pace a tamaiei a facut-o de asemenea sa fie de ajutor in meditatie.
Uleiul esential de rose (rosa damscena)
Pe langa lavanda, trandafirul este probabil al doilea cel mai folosit ulei pentru usurarea anxietatii. Este eficient pentru unele din cele mai extreme cazuri de anxietate, cum sunt atacurile de panica si socul brusc.
In unul din cele mai intersante studii, femeile insarcinate pentru prima oara au primit fie o inhalatie de 10 minute, fie o baie la picioare de 10 minute. Pentru ambele a fost folosit uleiul esential e trandafir ca si agent.
Cercetatorii au observat ca „nivelurile de anxietate in grupurile de interventie erau semnificativ scazute decat ale grupului de control”, concluzionand ca „folosirea aromaterapiei si a bailor de picioare reduce anxietatea in faza activa la femeile care nu mai nascusera pana atunci.”