Sari la conținut

Remedii naturale pentru a elimina retenția de apă din organism și pentru a scăpa de picioarele umflate

boli care se pot depista dupa starea picioarelor
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
boli grave ce se vad după picioare

Retenția de apă, cunoscută și sub numele de retenție de lichide sau edem, apare atunci când excesul de lichide se acumulează în organism.

Retenția de apă are loc în sistemul circulator sau în țesuturi și cavități. Poate provoca umflarea mâinilor, picioarelor, gleznelor și pulpelor.

Există mai multe cauze potențiale, inclusiv:

  • Modificări hormonale. Retenția de apă poate apărea în timpul sarcinii sau înaintea perioadei menstruale ca urmare a modificărilor nivelurilor anumitor hormoni, cum ar fi progesteronul
  • Lipsa activității fizice. Persoanele care sunt inactive fizic – indiferent dacă nu pot merge din motive medicale sau pur și simplu stau într-un zbor lung – pot fi afectate de retenția de lichide, în special în partea inferioară a picioarelor.
  • Boală de rinichi. Deoarece rinichii sunt responsabili pentru menținerea nivelului de lichide, persoanele cu boală cronică de rinichi suferă adesea de retenție de lichide.
  • Insuficiență cardiacă. Dacă inima nu poate pompa suficient sânge prin corp ca urmare a insuficienței cardiace congestive, este posibil să aveți acumularea de lichid în plămâni, brațe și picioare.
  • Leziuni capilare. Deteriorarea capilarelor – vasele de sânge mici care furnizează nutrienți celulelor  – poate duce la intrarea în exces de lichid în spațiile dintre celule, ceea ce duce la retenția de apă.
  • Probleme ale sistemului limfatic. Sistemul limfatic joacă un rol cheie în sănătatea imunitară și echilibrul fluidelor. Leziunile, infecțiile, anumite tipuri de cancer și chiar tratamentul local al cancerului pot cauza probleme limfatice, ducând la acumularea de lichid și umflare
  • Obezitatea. Obezitatea poate fi asociată cu o retenție crescută de apă în miez, brațe și picioare
  • Malnutriție. O deficiență severă de proteine poate provoca kwashiorkor, o afecțiune caracterizată prin retenție de lichide și un stomac mărit.
  • Infecții. Unele infecții pot declanșa inflamații și umflături, care sunt părți normale ale răspunsului imunitar al corpului.
  • Alergii. Când corpul dumneavoastră detectează un alergen, eliberează un compus numit histamina, care determină scurgerea lichidului din capilarele dumneavoastră în țesuturile din jur, ducând la umflare și inflamație pe termen scurt.
  • Medicamente. Anumite medicamente, inclusiv contraceptivele orale, corticosteroizii, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), blocantele canalelor de calciu și unele medicamente pentru diabet, pot crește retenția de apă

Deși retenția de lichide poate fi un semn al mai multor afecțiuni grave care necesită tratament medical, este posibil să o puteți reduce cu câțiva pași simpli – atâta timp cât umflarea dumneavoastră este ușoară și nu aveți o stare de sănătate subiacentă.

Moduri de a reduce retenția de apă.

Cele mai eficiente remedii pentru tratarea umflăturilor, potrivit Gradina Bunicii:

1. Pătrunjel

Este unul dintre cele mai puternice remedii pentru tratarea umflăturilor. Adăugați câteva lingurițe de pătrunjel uscat la o cană de apă și puneți la fiert.

Lasă apoi ceaiul să se răcească timp de aproximativ 10 minute și bea-l de trei ori pe zi. De asemenea, puteți adăuga și niște suc de lămâie pentru a-i spori efectele vindecătoare.

2. Oțet de cidru de mere

Oțetul de cidru de mere este bogat în vitamine și minerale, reducând astfel nivelul de sodiu din organism. După cum știți deja, sodiul reține apa în organism, așa că oțetul este excelent în acest caz.

Trebuie doar să adaugi o linguriță de oțet în paharul de apă și să îl bei de două ori pe zi. Veți crește și mai mult eficiența acestui remediu dacă adăugați în pahar o lingură în plus de oțet.

De asemenea, vă puteți înmuia picioarele într-o baie fierbinte cu oțet timp de 10 minute. Acest lucru va calma umflăturile și va vindeca și mirosul urât al picioarelor cauzat de micoze.

3. Suc de afine

Acest suc accelerează producția de urină în organism și este bogat în calciu, potasiu și magneziu.

Se recomandă să beți o cană din acest suc pe zi sau să luați afine sub formă de tablete ca supliment alimentar.

4. Păpădie

Oamenii de știință au descoperit că păpădia favorizează producerea de urină în organism. De asemenea, reduce nivelul de sodiu, deoarece conține cantități mari de potasiu, care deplasează sodiul din organism.

Păpădia este, de asemenea, bogată în magneziu, reducând astfel balonarea premenstruală.

Adăugați o linguriță de frunze uscate de păpădie la o cană de apă fierbinte, fierbeți-o timp de aproximativ 10 minute, strecurați și beți acest ceai de mai multe ori pe zi.

De asemenea, este posibil să se ia tablete de păpădie sau să se consume direct păpădie. Cu toate acestea, consultați în prealabil medicul dumneavoastră, deoarece păpădia poate interfera cu efectele altor medicamente.

5. Ceapă

Ceapa purifică sângele și stimulează producția de urină, prevenind astfel formarea pietrelor la rinichi.

Se curăță câteva cepe, se adaugă la 0,5 litri de apă și se pune la fiert. Se adaugă puțină sare și se bea acest ceai de trei ori pe zi, timp de mai multe zile la rând.

6. Semințe de fenicul

Acest diuretic puternic crește producția de urină din organism și favorizează capacitatea rinichilor de a procesa mai multă apă și sodiu. De asemenea, previne acumularea de toxine în organism și ajută digestia.

Adăugați o linguriță de semințe de fenicul în apă fierbinte și puneți la fiert. Apoi se acoperă cana și se lasă să se răcească timp de 10 minute, se strecoară și se bea ceaiul de trei ori pe zi.

7. Sare Epsom

Baia cu sare de epsom reduce balonarea abdominală, precum și problemele de umflături. Acesta funcționează pe baza unui principiu cunoscut sub numele de osmoză inversă. În acest fel, eliminați toate fluidele în exces din organism, precum și toxinele.

Baia are un efect relaxant și liniștitor. Tot ce trebuie să faceți este să adăugați două căni de săruri Epsom într-o baie caldă și să vă înmuiați în ea timp de aproximativ 15 minute.

Răsfățați-vă cu ea de trei ori pe săptămână.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel