Pe măsură ce zilele se micșorează și vremea începe să se răcească se accentuează oboseala, sistemul imunitar este mai slăbit, iar psihicul are și el de suferit. Suntem predispuși la depresie, devenim mai irascibili, ne confruntăm cu dificultăți de concentrare, cu insomnie și cu fluctuații ale apetitului. Toate aceste simptome indică un singur vinovat: astenia de toamnă.
Modificările climatice afectează, în special, femeile cu vârste între 18 și 30 de ani, acestea fiind mai sensibile și predispuse, astfel, la depresii sezoniere. Natura vine în sprijinul celor care suferă din cauza asteniei de toamnă și oferă numeroase remedii, la îndemâna oricui. Specialiștii în nutriție recomandÄă în această perioadă, alimente și plante care să ajute organismul să facă față provocărilor climatice.
Adoptați o alimentație sănătoasă
Câteva plante pot fi folosite pentru prevenirea și ameliorarea simptomelor asteniei de toamnă.
- Valeriana are efect calmant, antidepresiv și este folosită pentru tratarea hiperexcitabilității nervoase, anxietății și insomniei. Se găsește sub formă de capsule, tinctură și ceai, iar dacă este administrată cu 30 de minute înainte de culcare oferă un somn liniștit. Atenie la efectele adverse! Consumată în doze mari, valeriana poate cauza dureri de cap, amețeală și poate reduce viteza de reacție.
- Și sunătoarea combate insomniile și depresiile, fiind excelentă în perioadele de astenie. Însă și aceasta poate avea efecte adverse – cele mai întâlnite sunt disconfortul gastric, durerile de cap, senzația de uscăciune a gurii.
- Sub formă de ceai, frunze sau ulei, rozmarinul ajută la combaterea oboselii și a durerilor de cap, având efect tonifiant.