Sari la conținut

Remedii cu bicarbonat de sodiu

bicarbonat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
beneficiile bicarbonatului de sodiu

Folosit în special la prepararea prăjiturilor, bicarbonatul de sodiu are întrebuinţări şi în domeniul sănătății. Specialiştii susţin că bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat şi pentru îngrijirea pielii sau a podoabei capilare.

Piele uscată

Amestecaţi în palmă puţin bicarbonat cu cremă pentru curăţarea feţei şi astfel veţi avea parte de un exfoliant blând. Folosiţi prin mişcări circulare şi apoi clătiţi cu apă. De asemenea, acest „preparat” funcţionează de minune în cazul pielii aspre de pe coate şi tălpi. Tot pentru aceste zone puteţi prepara o pastă groasă din trei părţi bicarbonat cu o parte apă.

Albirea dinților

Pentru a vă albi dantura amestecaţi trei părţi de bicarbonat de sodiu cu o parte de sare. Se adaugă trei linguriţe cu glicerină şi apă cât să formeze o pastă. Cu acest amestec frecaţi-vă dinţii în fiecare dimineaţă, pentru a-i albi.

Puncte negre

Bicarbonatul de sodiu este o substanţă deosebit de eficientă în combaterea punctelor negre. Amestecaţi zece linguriţe cu bicarbonat şi 500 ml apă fiartă. După ce soluţia s-a răcit puţin (şi poate fi suportată de piele), aplicaţi pe zona cu puncte negre. Folosiţi-vă în acest sens de o dischetă demachiantă.

Mătreață

Una dintre cauzele apariţiei mătreţii este reprezentată de prezenţa unei ciuperci microscopice. Un foarte bun remediu antifungic, util în acest caz, este bicarbonatul de sodiu. Astfel, puneţi o lingură cu bicarbonat la rădăcina părului, masaţi bine şi apoi clătiţi. Puteţi folosi acest leac la fiecare spălare, iar după ce şi-a făcut efectul, răriţi utilizarea lui la două-trei ori pe lună.

Candidoză

Spălăturile vaginale cu bicarbonat ţin în frâu candidoza şi ameliorează simptomele (mâncărime, secreţii abundente). „Amestecaţi un litru de apă călduţă cu 20 de grame de bicarbonat de sodiu şi faceţi spălături vaginale seara, înainte de culcare, trei zile la rând. După cura cu bicarbonat, e necesar să începeţi tratamentul cu antifungice, pentru a trata şi cauza bolii”, reco mandă conf. dr. Petre Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie.

Crește performanțele sportive

Specialiştii au descoperit că bicarbonatul de sodiu poate avea efecte vizibile asupra rezistenţei fizice şi a vitezei unei persoane.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Loughborough, înotătorii care au consumat bicarbonat de sodiu înainte de un concurs au terminat într-un timp mai scurt proba pe care o aveau de susţinut faţă de sportivii care nu au apelat la această substanţă.

Bicarbonatul de sodiu este o substanţă alcalină care favorizează creşterea pH-ului din sânge. Acesta reduce aciditatea produsă la nivelul muşchilor în timpul eforturilor fizice, a exerciţiile anaerobe, care cresc nivelul de acid lactic în cel mai scurt timp, precum alergarea sau înotul”, a declarat Jonathan Folland, coordonatorul studiului. Bicarbonatul de sodiu ajută organismul să se obişnuiască cu pierderea acidităţii de la nivelul muşchilor, care provoacă apariţia rapidă a stării de oboseală.

Specialiştii au declarat că efectele substanţei nu sunt miraculoase, rezistenţa şi viteza fiind îmbunătăţite cu doar câteva minute. Atleţii profesionişti vor remarca, însă, diferenţa.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel