Sari la conținut

Cancer de sân, psoriazis și vitiligo. Stresul cronic, calea sigură spre boală

Specialiștii susțin că stresul este necesar vieții, dar atunci când există în cantități prea mari sau este prea des, devine dăunător. Cu alte cuvinte, stresul se transformă în problemă fizică atunci când este continuu.

Atunci când ai diferite probleme care țin de dezechilibrele hormonale, unul din principalii vinovați poate fi stresul.

Primul semn prin care îți pot da seama că ești stresat este lipsa somnului, apariția insomniilor, spun specialiștii. Sau adormi greu, te trezești des noaptea sau dimineața ești mai obosit decât când te-ai culcat.

Când ești stresat noradrenalină scade brusc

Totodată, o persoană care are un nivel ridicat de stres este una care nu are energie. Noradrenalina stabilește nivelul de energie din organism. Iar când un individ este extrem de stresat, nivelul de noradrenalină scade brusc. De aceea, te simți epuizată, fără energie sau fără niciun strop de voie bună.

Dopamina joacă și ea un rol important, astfel când ești stresată cantitatea de dopamină din creier scade, iar sensibilitatea ta la durere crește.

Cortizolul, hormonul stresului

O cantitate prea mare de cortizol în salivă arată un nivel crescut de stres în corp. Atenție! Medicii spun că în perioadele intense de stres, cortizolul crește mult. Acesta devine periculos pentru sănătatea unui individ.

Principalele afecțiuni care pot fi agravate de stres sunt: gastrita, ulcerul, colita ulcerativă, sindromul de intestin sensibil, crizele de angină, apar probleme de fertilitate. Dar și tulburări menstruale, părul începe să cadă. Unii  oameni pot avea chiar și enuriazis nocturn, cel puțin așa arată anumite studii.

Stresul poate crește incidența cancerului mamar

Aproape 50% din cazurile de psoriazis, vitiligo, urticarie, eczeme, dermatite sau acnee apar în urma unor episoade de stres cronic sau depresie. Nu în ultimul rând, sunt cercetătorii care susțin că incidența cancerului de sân este mult mai mare printre femeile care au un nivel crescut de stres în corp. Tot aceștia spus că persoanele stresate au un sistem imunitar precar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel