Sari la conținut

Reintroducerea stării de urgență de la 15 iulie? Ce ne pregătesc autoritățile

Din cuprinsul articolului

Reintroducerea stării de urgență de la 15 iulie? Recordul de cazuri noi de COVD-19 diagnosticate ieri, a determinat autoritățile să dezbată reintroducerea stării de urgență de la 15 iulie.

„Cred că ar fi o catastrofă. Marți asta era tema principală în Parlament. Tema era 15 iulie reintroducerea stării de urgenţă. Ceea ce este grav e că o o să rămânem în starea de alertă până la alegerile generale”, a declarat Victor Ponta la RomâniaTV.

Pe de altă parte, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că este posibil ca unele zone sau localități să fie izolate, dacă numărul cazurilor de coronavirus va crește semnificativ.

Întrebat la câte cazuri s-ar pune problema întoarcerii la starea de urgență, Raed Arafat a refuzat să ofere un număr concret.

“E greu de spus la câte cazuri se pune problema întoarcerii la starea de urgență. Trebuie înțeles, nu recomandă Arafat, ci un grup tehnico-științific, în care sunt mai mulți colegi. Urmărim mai multe aspecte, nu doar numărul”, a mai spus medicul, la Digi24.

555 de cazuri noi într-o singură zi

Miercuri, 8 iulie 2020, România a raportat 555 de cazuri noi de infectați cu noul coronavirus, adică cel mai mare număr zilnic de când a început epidemia.

În contextul creșterii susținute a numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția asupra necesității respectării cu strictețe a măsurilor de protecție sanitară: purtarea măștii, păstrarea distanței, evitarea contactului direct cu alte persoane, igienizarea frecventă a mâinilor.

Rata de conformare față de măsurile de protecție sanitară reprezintă elementul central în gestionarea eficientă a crizei sanitare și în limitarea răspândirii virusului.

”Încurajăm la conștientizarea pericolului determinat de infectarea cu noul coronavirus, la îndemnarea în mod respectuos a terțelor persoane să respecte măsurile de protecție, precum și la semnalarea către autorități a cazurilor în care acestea sunt încălcate.

Dezavuăm actele de politizare a crizei sanitare, fie de negare a pericolului infectării sau de minimalizare a riscurilor generate de COVID-19, fie de contestare recurentă a măsurilor luate de autorități pentru gestionarea crizei, bazate pe evaluarea experților în sănătate publică, întrucât astfel de acte determină comportamente și atitudini contrare imperativului sanitar și social al acestui moment,” a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Până astăzi, 8 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel