Dacă excesele alimentare de la finalul anului trecut au lăsat urme asupra greutății, iată câteva idei care vă pot folosi în cazul în care doriți să urmați un regim de detoxifiere
Primul stat: înainte de detoxifierea propriu-zisă, reduceți grăsimile din alimentație. „Ar trebui să mâncăm 2-3 săptămâni alimente cu o cantitate minimă de grăsimi: pui sau pește slab, curcan, fructe de mare, iaurturi și lactate cu 2-4% grasimi, brânză de vaci și telemea cu maximum 12-24% grăsimi și evident cât mai multe vegetale, de preferat în stare proaspată”, recomandă Ionuț Ștefan, consultant în nutriție.
1. Fibrele fac minuni pentru digestie
Există trei programe de detoxifiere în funcție de nevoile fiecăruia: primul se bazează pe creșterea consumului de fibre, al doilea pe consumul de ceaiuri cu proprietăți laxative și diuretice și ultimul pe practicarea exercițiilor fizice, a saunei și masajului.
În plus, este important să eliminați țigările, alcoolul, cafeaua, grăsimile saturate și dulciurile și să reduceți utilizarea produselor chimice pentru curățenie și îngrijire personală, înlocuins-le cu alternative naturale.
Dintre programele de detoxifiere, nutriționiștii sunt de acord că un consum ridicat de fibre este cel mai eficient.
,,Un aport crescut de fibre accelerează tranzitul și ne scapă de ceva din colesterolul acumulat în perioada sărbătorilor și ne aduce minerale, vitamine și antioxidanti. La toate astea, adăugați și o bună hidratare, adusă de apă și ceaiuri. Ceaiul cel mai recomandat este cel verde, care bifează multe din punctele cerute de organism acum, după sărbători. Pe lângă rehidratare, el ne face plinul cu polifenoli și are o acțiune de stimulare a pierderii ponderale”, completează medicul Corina Zugravu.
2. Bazați-vă pe murături
Dacă nu suferiți de afecțiuni legate de procesul de fermentație a alimentelor, precum colita de fermentație, puteți consuma inclusiv legume murate. Prin conținutul bogat în fibre, vegetale sunt esențiale în procesul de detoxifiere a tubului digestiv.
În plus, cantitatea importantă de antioxidanți conținută de legume are rolul de „neutralizare și eliminare a radicalilor liberi, rezultați în urma proceselor oxidative intense, care au loc în special în metabolizarea grăsimilor și a proteinelor de origine animală”, explică nutriționistul Ionuț Ștefan.
3. Nu uitați de hidratare
Pentru ca organismul să reacționeze pozitiv la noul regim, nu uitați să beți multă apă. „Este extrem de important să furnizăm celulei cantitatea necesară de apă pentru a avea un randament maxim în procesele metabolice”, mai explică Ionuț Ștefan.
Începeți dimineața cu un pahar de apă la temperatura camerei, urmat de o ceașcă de ceai.
Ceaiul verde, un diuretic și laxativ excelent, poate înlocui cu succes cafeaua. Se recomandă două-trei căni pe zi. Ceaiul de mușețel (efect laxativ), ceaiul de soc și ceaiul de urzică sunt alte sortimente cu proprietăți curative.
Lichidele sunt cel mai bun lucru pentru un organism ghiftuit cu grăsimi, dulciuri și alcool.
Ideal este să consumați minimum 2 – 2,5 litri de apă sau lichide normotone pe zi.
„Lichidele normotone sunt cele care au capacitatea de a hidrata organismul: apa plată sau minerală, supe, ciorbe, sucuri naturale, ceaiuri din fructe sau limonadă fară zahăr”, detaliază nutriționistul.
4. Evitați sucurile și alcoolul
Trebuie să renunțați de asemenea la băuturile care conțin cantități mari de îndulcitori și la cele alcoolice. Puteți consuma maximum una-două cafele pe zi, puțin îndulcite. „Sunt permise și ceaiurile de fructe sau limonada ușor îndulcite, precum și sucurile naturale făcute acasă, fără adaos de zahar”, precizează Ionuț Ștefan.
5. Faceți o plimbare după masă
Tradiționala „odihnă” de după masă e contraindicată de medici. Faceți, în schimb, o plimbare cu cei dragi și încercați pe cât posibil să vă mențineți rutina zilnică de exerciții fizice și mișcare.
Mergeți la patinoar, pedalați pe bicicleta medicinală sau plimbați-vă prin parc sunt doar câteva sfaturi pentru a compensa abuzul de grăsimi și de dulciuri.
Ce să mâncați la cele trei mese principale
Există o serie de alimente permise si altele interzise in dieta de detoxifiere.
Interzise sunt produsele lactate, carnea, peștele, ouăle, cofeina, sarea, zahărul și alimentele procesate.
Iată câteva variante de alimente pentru cele 3 mese principale propuse de nutriționistul Lygia Alexandrescu în timpul programului de detoxifiere:
Mic dejun: germeni de ovăz fierți cu fructe proaspete, musli cu suc proaspăt de grapefruit sau salată de fructe proaspete.
Pranz: supă de legume cu germeni de grâu sau de ovăz, salată de crudități cu semințe de dovleac, orez fiert cu salată de crudități, tzatziki cu crudități, avocado proaspăt cu salată verde și zeamă de lămâie, cartof copt în coajă, legume înăbușite.
Cina: ghiveci de legume, legume pe grill cu zeamă de lămîie și usturoi, porumb fiert, suc proaspăt de legume, salată de țelină cu miez de nucă.
Este important așadar să consumăm o mare diversitate de legume și fructe colorate pentru a putea beneficia la maxim de efectele lor asupra sănătății. Asta pentru că ele conțin diverse substanțe fitochimice care se combină și se completează reciproc în lupta pentru menținerea stării de sănătate.
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…