Din cuprinsul articolului
Reguli simple pentru evitarea indigestiilor, după masa de Crăciun! Tudor Ciuhodaru: „Această categorie ar trebuie să reia cu prudență alimentația normală”
Perioada Sărbătorilor de Iarnă vine nu doar cu bucurie și speranță, dar și cu un disconfort digestiv cauzat de excesul caloric din această perioadă. Preparatele tradiționale ne pot crea probleme grave. E bine sa gustăm puțin din toate, dar fără sa exageram, atrag atenția specialiștii.
Medicul Tudor Ciuhodaru recomandă cumpătarea atunci când ne așezăm la masă și combinarea corectă a alimentelor. Cea mai importantă regulă este aceea ca, de pe masa de Crăciun, să nu lipsească fructele și legumele. Ananasul este benefic în combinație cu preparatele tradiționale grase pentru că ajută digestia.
Reguli simple pentru evitarea indigestiilor, după masa de Crăciun!
„După perioada de post, mai ales dacă aveţi afecțiuni cronice digestive încercați să reluați progresiv alimentația. Nu modificați medicația cronică în contextul în care vreţi să mâncați sau să beţi pentru că există riscul să dezvoltați numeroase complicații.
Nu dați startul la mesele copioase imediat, mai ales dacă ați ținut post. Această categorie ar trebuie să reia cu prudență alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă, de friptură.
Alimentele trebuie reintroduse treptat. Puteţi începe cu friptură, precedată de o salată de crudități, asociata unei granituri de legume făcută la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia.
Nu uitaţi că există şi salate şi fructe proaspete şi că puteţi face o plimbare în aer liber, dacă nu, veţi avea de tras după excesul caloric din această perioadă.
După post, dacă nu vrem să ajungem la spital, să începem cu brânzeturi, salate şi alimentate mai puţin grase, în aşa fel încât tocăturile, prăjelile, carnea grasă să fie consumate în a doua etapă şi să dăm posibilitatea sistemului nostru digestiv să se acomodeze la acest aport caloric şi nu numai”, a explicat medicul.
Tudor Ciuhodaru: „Colicile biliare, gastritele, hemoragiile, digestive, pancreatitele reprezintă aproape 40 % din patologia sărbătorilor”
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar în medicină de urgență explică motivele pentru care românii ajung la spital în perioada sărbătorilor de iarnă.
„Patologia digestivă ocupă în continuare un segment important din pacienți care ajung la spital în această perioadă. Colicile biliare, gastritele, hemoragiile, digestive, pancreatitele reprezintă aproape 40 % din patologia sărbătorilor”, a concluzionat dr. Tudor Ciuhodaru.
Specialistul recomandă o pauză de 30-40 de minuyte între felurile de mâncare.
„Combinația de grăsime şi alcool duce aproape întotdeauna la colecistite, pancreatite, cazuri grave şi nu chiar de Terapie Intensivă şi intervenții chirurgicale.
Să facem pauză între masă, să distanțăm la 30-40 de minute între felurile de mâncare, în aşa fel încât să nu fie toate dintr-o dată. Şi felia tradițională de ananas cu rol digestiv este utilă în astfel de perioade pentru a ne suprasolicita dintr-o dată sistemul digestiv.
Nu uitați că o durere epigastrică, de tipul dureri vărsături, mai ales la un pacient cu risc poate să însemne primele semene ale unui infarct miocardic si in aceste condiții evaluarea este extrem de importantă”, a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit B1 TV.