Din cuprinsul articolului
Reguli pentru un creierul sănătos. Pentru a menține un creier sănătos, este important să păstrați un stil de viață sănătos și să adoptați obiceiuri care îmbunătățesc sănătatea mentală și cognitivă. Iată șase reguli pentru un creier sănătos.
Dr. Marius Sava a explicat care sunt cele șase reguli care ne ajută să ne menținem creierul sănătos. E important să avem zilnic aceste obiceiuri, care sunt necesare pentru prevenirea unor afecțiuni grave.
Medicul specialist a fost invitat în cadrul emisiunii lui Cătălin Măruță, acolo unde a vorbit despre cum putem preveni bolile neurologice.
Reguli care te ajută să-ți menții creierul sănătos
Există mai multe afecțiuni medicale care se pot dezvolta înainte de 60 de ani, dar dacă ai grijă de sănătatea creierului tău, există șanse mari să le poți preveni. În plus, unele boli pot fi tratate dacă sunt detectate la timp.
Pe măsură ce îmbătrânim, forma neuronilor se schimbă. Cu toate acestea, ei rămân conectați la alți neuroni atâta timp cât nu există nicio boală. Dacă legătura este întreruptă, ceva nu este în regulă.
“Toate lucrurile sunt mai ușor de tratat, dacă le găsești la timp.(…) Anumite afecțiuni încep de la vârste fragede, deși sunt cazuri rare. Parkinson poate începe foarte devreme, Alzheimer și demența, de bază, după 60 de ani. (…) Putem să facem lucruri.
Primul e să înțelegem ce se întâmplă în creier. În creier sunt unități structurale care se cheamă neuroni, ne fac pe noi să facem tot și sunt ca niște steluțe. (…) Ei nu pot supraviețui singuri”, explică medicul.
Dr. Marius Sava: Pe măsură ce îmbătrânim, neuronii își modifică forma
„Trebuie să se lege de alți neuroni. Se trimite de la neuron o structură care se cheamă axon și legătura se cheamă sinapsă. (…) Sinapsele și legăturile sunt puternice la tinerețe. (…) Pe măsură ce îmbătrânim, neuronii își modifică forma, dar rămân tot solizi, funcționează împreună.
La un moment dat, nu e normal să uiți că îmbătrânești, pentru că legăturile se păstrează. (…) Câteodată, legătura se rupe și e dezastru, asta se întâmplă în demență.(…) Dar putem să facem lucruri”, a explicat medicul în cadrul emisiunii La Măruță, de la Pro TV.