Categories: Stil de viaţă

Reguli pentru o bună siguranță alimentară. Cum eviți bolile cauzate de mâncăruri pregătite necorespunzător?

Regulile de siguranță alimentară sunt responsabile pentru prevenirea bolilor cauzate de alimente pregătite în mod necorespunzător. Anumite alimente se pot consuma proaspete, ca atare, însă tratamentul termic este esențial în gătirea altor tipuri de produse pentru a elimina riscul de contaminare. 

Boala de origine alimentară este o afecțiune transmisă prin alimente și cauzată de agenți biologici (bacterii, virusuri, paraziți) sau de substanțe chimice de origine bacteriană, numite toxine.

Anumite alimente pot fi contaminate cu agenți infecțioși, dăunători organismului, motiv pentru care este esențial să fie eliminate prin procesul de preparare termică.

Reguli generale de siguranță alimentară

Lygia Alexandrescu, nutriționist, dezvăluie la Antena 3 care sunt principalele reguli de siguranță alimentară, esențiale pentru a evita riscul de a dezvolta o boală de origine alimentară.

Alegeți alimentele procesate pentru siguranță

Există anumite tipuri de alimente care sunt sigure în forma lor naturală, cum ar fi fructele și legumele, care necesită în mod normal doar o spălare atentă cu apă curată. Cu toate acestea, anumite tipuri de alimente nu sunt sigure până când nu au fost procesate într-un mod anume. Un bun exemplu este laptele. Laptele pasteurizat este mai sigur de consumat decât laptele crud.

Gatiti bine alimentele!

Este deosebit de important ca alimentele crude, cum ar fi carnea, să fie gătite bine pentru a se asigura că toate bacteriile, virusurie și germenii sunt complet eliminati. Alimentele trebuie să atingă temperatura centrală de min 75 ° C.

Gatiti doar cantitatea strict necesara si consumați imediat alimente gătite

Păstrați cu grijă alimentele gătite la 0 ° C și 5 ° C

Reîncălziți bine alimentele gătite

Reîncălzirea mâncărurilor gătite trebuie făcută temeinic, pentru a ne asigura că alimentele sunt fierbinți pentru a elimina orice potentiala bacterie.

Evitați contactul între alimentele crude și alimentele gătite

Alimentele gătite nu trebuie să intre în contact cu alimentele crude. De exemplu, folosirea unui cutit pentru tăierea cărnii crude și apoi folosirea aceluiași cutit pentru a pregăti mâncarea gătită, va permite bacteriilor din carnea crudă să se transfere în mâncarea gătită, rezultând o contaminare încrucișată. Acest lucru poate fi foarte periculos.

Spălați-vă mâinile în mod repetat

Este important să vă spălați pe mâini înainte de gătit, între sarcini de gătit și după gătit, pentru a reduce posibilitatea ca bacteriile din mâini să fie transferate în mâncare. Dezinfectantul pentru mâini poate fi util pentru spălarea mâinilor, dar nu este la fel de eficient ca săpunul și apa calda.

Păstrați curate toate suprafețele bucătăriei

Toate suprafețele, echipamentele, ustensilele și zonele cu care alimentele intră în contact trebuie curățate temeinic pentru a se asigura că nu poate apărea contaminarea încrucișată între alimente și pentru a se asigura că germenii din zona înconjurătoare nu pot contamina alimentele.

Protejați alimentele de insecte, rozătoare și alte animale

Folosiți apă de calitate sigură

Apa sigură este esențială. Apa este necesară la pregătirea alimentelor, de la spălarea fructelor și legumelor până la fierberea alimentelor”, dezvăluie nutriționistul.

Recent Posts

HOROSCOP 18 noiembrie 2024. Oportunităţi pentru unele zodii!

Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…

44 de minute ago

Obiectul pe care NU este bine să-l pui pe noptiera din dormitor. Aduce ghinion şi te poate îmbolnăvi!

Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…

o oră ago

TESTUL rapid care îţi arată dacă ai probleme cardiovasculare

Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…

2 ore ago

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

2 ore ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

3 ore ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

3 ore ago

Citeste si: