Sari la conținut

Reguli de urmat pentru pacientii diagnosticati cu boala de ficat gras. Renunță la 90% din…

oboseala
sursa foto: arhiva doctorul zilei
tratament ficat gras

Reguli de urmat pentru pacientii diagnosticati cu boala de ficat gras. Obezitate, diabet de tip 2, exces de alcool. Acestea sunt cauzele clare din care apare ficatul gras. Potrivit medicilor, există și cauze necunoscute pe care oamenii de știință nu pot spune exact de ce unele persoane ajung să acumuleze grăsimi în ficat.

Pentru a reduce riscul de apariție a ficatului gras și pentru a trata această afecțiune, dieta dumneavoastră zilnică ar trebui să fie bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, menținând în același timp o activitate fizică regulată, ar trebui să fie cât mai sănătoasă posibil. Există restricții în funcție de vârsta și înălțimea fiecărei persoane.

Renunță la zahăr

Cum vindeci ficatul gras și bolnav? Mihail Pautov, medic specialist in chirurgie generala si asistent de cercetare, a prezentat pe Facebook câteva reguli esențiale pe care pacienții diagnosticați cu această afecțiune ar trebui să le urmeze.

Dr. Pautov: Renunță la dulciuri, pâine, orez, cartofi, siropuri și tot felul de alte dulcegării

  •  Redu mâncarea procesată, orice este la pungă, orice este ambalat și are un termen de expirare foarte departe, în timp este procesat și nu îți trebuie.
  • Consumă mâncare integrală. „Poți să găsești, de exemplu, cereale, dar care nu sunt integrale sunt fine. Sau un alt exemplu: sucul de portocale nu este o mâncare integrală. Pentru că tu scoți anumite chestii din acele fibre pe care le ai într-o portocală.
    Mâncarea integrală înseamnă să mănânci mâncarea exact cum crește ea în copac. Adică, dacă vrei fructe mănâncă fructe întregi, când vrei legume, mănâncă legume întregi în diverse forme, poate un pic trase la tigaie. Când vorbim de carne, caută carnea care nu este procesată, carne care este fix așa cum a fost tăiată din animal. Așa o pui la cuptor și așa o procesezi”, specifică medicul specialist.
  • Renunță la zahăr. „Nu zic să renunți complet, poți să mănânci din când în când o înghețată, de xemplu, dar renunță la tot ce înseamnă zaharuri procesate și zaharuri cu indice glicemic mare, pentru că acestea se absorb rapid. Aici vorbim despre dulciuri, despre zahăr, despre pâine, orez, cartofi, siropuri și tot felul de alte dulcegării. Pentru că tot acest metabolism al carbohidraților se întâmplă în mare parte în ficat. Ficatul tău, în aceste cazuri, este afectat de insulina în exces care e produsă de pancreas”, spune medicul specialist.
  • Renunță la  alcool. „Nu mai face din alcool o obișnuință zilnică. Chiar dacă ai impresia că nu ești alcoolic, dar bei o bere pe zi sau unul-două pahare de vin pe zi, apoi a doua zi ieși la o terasă și bei niște cocktail-uri… Dacă stai și le pui pe toate acestea pe hărtie o să constați că tu bei prea mult alcool… Eu nu zic să renunți complet la alcool, pentru că merită să te bucuri de viață, dacă alcoolul este una dintre bucuriile tale, dar bea doar o dată la două săptămâni, să zicem. În plus, există multe soluții fără alcool: bere fără alcool…”, a explicat dr. Pautov.
  • Consumă cafea. „Există o substanță care ajută cel mai mult la scăderea inflamației ficatului și există studii care demonstrează că persoanele care consumă asta au rate mai mici de ciroză: cafeaua. Poți bea până la maximum cinci cafele pe zi, vorbim despre doze de espresso. Cafeaua este un foarte puternic antioxidant, inclusiv pentru ficat. Se duce la ficat și scade oxidarea din acel ficat”, mai spune medicul.
  • Scapă de kilogramele în plus. „Majoritatea ficaților grași și toxifiați erau la persoanele supraponderale sau obeze. Colacul de grăsime de pe abdomen și grăsimea viscerală conțin celule care produc toxine încontinuu pentru ficat. Nu atât mâncarea procesată pe care o mănânci face asta, pentru că persoanele slabe pot mânca și ele mâncare procesată, pot bea alcool sau consuma zaharuri din când în când, dar niciodată nu am văzut o persoană slabă cu un ficat gras”, conchide medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel