Pentru cei nemulţumiţi de felul demodat de a cunoaşte parteneri practicat încă de pe vremea bunicii, întâlnirile online pot fi soluţia.Terapeutul Terri Orbuch consideră că unul dintre avantajele datingului online este acela că ai de unde alege în timp ce stai confortabil la tine acasă. „Este foarte convenabil şi deschide multe posibilităţi de a-ţi găsi perechea potrivită”, a spus ea.
Conform Online Dating Magazine, 20% din americani s-au întâlnit cu cineva cunoscut pe net. Şi, în fiecare an, mai mult de 280.000 de persoane ajung să se căsătorească în acest fel.
Datingul online a devenit, dealtfel, şi o mare afacere. Un studiu arată că americanii cheltuiesc aproape un miliard de dolari pentru astfel de servicii de dating online.
Nu este doar un serviciu pentru tineri aşa cum s-ar putea crede, ci şi pentru adulţii mai în vârstă.
Iată câteva reguli ca să vă feriți de surprize neplăcute:
- Decide cât de mult control vrei. Unele site-uri îţi recomandă potenţiali parteneri. Altele te lasă pe tine să decizi. „Un site care îţi recomandă ce parteneri ar fi potriviţi pentru tine poate fi benefic în cazul persoanelor atrase de jumătăţi nepotrivite”, a explicat Orbuch. Dacă vă place să aveţi controlul şi să faceţi propriile alegeri în funcţie de ce calităţi consideraţi că trebuie sau nu să aibă un eventual partener alegeţi site-urile care vă permit să alegeţi pe cine să contactaţi.
- Verificați costurile. Unele site-uri sunt gratuite, în timp ce altele costă.
- Nu ignoraţi site-urile mici. „De obicei acestea sunt mai bune deoarece nu atrag multă lume din piaţă”, explică psihoterapeutul Tina Tessina, autoarea Ghidului neoficial al datingului: „Dacă eşti în legătură cu un site de nişă focusat pe oameni care au aceleaşi interese ca tine ai şanse mai mari să găseşti persoane cu care să relaţionezi”.
- Fă-ţi un profil convingător, dar cinstit. Oricât de tentant ţi s-ar părea, e mai bine să nu minţi în legătură cu persoana ta. „Onestitatea arată încredere şi integritate. Aceste calităţi sunt căutate de oameni. Minciuna se va întoarce împotriva ta şi te va răni”, a mai spus Orbuch.
- Evită să dezvălui prea mult dintr-o dată. Când cunoşti pe cineva, detaliile se fac cunoscute pe rând. Evită să postezi fotografii prea sexy.
- Apără-ţi intimitatea! Nu dezvălui niciodată informaţii personale şi nu trimite nimănui bani.
- Aşteaptă-te la lipsă de onestitate într-o oarecare măsură. Te poţi aştepta ca o persoană să se prezinte în cea mai bună lumină, eventual să-şi scadă ani importanţi din vârstă şi numărul de kilograme.
- Aşteptă-te să respingi şi să fii respins. „Nu lua „nu-ul” ca pe ceva personal. Probabil că nu are de-a face cu tine, ci doar vrea pe cineva de altă vârstă sau care locuieşte în altă regiune. „În acelaţi timp, simte-te liber să spui nu oricui”, spune Orbuch.
- Focusează-te mai bine. Online dating îţi poate economisi timpul dacă ştii cu adevărat ce vrei, susţine psihoterapeutul Fran Walfish. „De exemplu, dacă nu vrei o familie de-a gata îi poţi elimina din cont pe cei care au deja copii”.
- Căutaţi pe Google datele obţinute. De multe ori pe reţelele de socializare oamenii afişează cu totul alte fotografii decât cele de pe site-urile de întâlniri. Poţi afla astfel informaţii despre ce îl interesează, ce prieteni are.
- Joacă-te în condiţii de siguranţă. Utilizează prenumele tău real doar în cazul în care ajungi să-l cunoşti foarte bine pe celălalt. Dacă este cazul, alege neapărat un loc public de întâlnire cum este o cafenea sau o librărie. Spune unui prieten unde te duci şi cu cine şi, mai ales, când ar trebui să te întorci. Şi asigură-te că rămâi treaz.