Pentru a avea unghii perfecte, frumos colorate, cu forma ideală, de care să ne bucurăm cât mai mult timp, nu este necesar să apelăm doar la îndepărtarea cuticulei şi aplicatul ojei. Cel mai important este să avem grijă de sănătatea unghiilor noastre, respectând câteva reguli clare, iar pentru a ne bucura de o manichiură de efect, care să atragă priviri, trebuie să ţinem cont şi de culoarea care ni se potriveşte, în funcţie de pigmentul pielii.
Tatiana Litvinov, World Nail Champion şi trainer internaţional, ne spune de ce trebuie să ţinem cont cu stricteţe în următoarele etape:
Sterilizarea şi dezinfectarea ca la carte
“Înainte de a începe manichiura, mâinile tale, dar şi ale tehnicianului trebuie curăţate cu soluţie antiseptică. Instrumentele trebuie să fie sterilizate şi scoase din punga sterilă în faţa ta, iar în caz de sterilizare la rece, aceasta să se facă înainte de începerea procedurii. Cea mai bună şi eficientă sterilizare este cea cu sterilizatorul Pupinel, realizată la temperaturi foarte înalte, acest tip fiind folosit şi în medicină”, a explicat Tatiana Litvinov, unul dintre cei mai buni tehnicieni de unghii din lume.
Un alt aspect important în ceea ce priveşte igiena este setul de pile pe care-l folosim. “Fiecare client să aibă setul său de pile, fie că îl oferă tehnicianul, fie că este al său personal. Eu mereu când lucram cu clienţii, aveam seturi separate pentru fiecare dintre ei”, a mai menţionat specialistul.
Tehnica manichiurii, curăţarea cuticulei
Există trei tehnici importante de manichiură: manichiura SPA sau europeană, manichiura tehnică şi manichiura clasică.
Manichiura SPA: “La manichiura SPA nu se taie nimic, nu se lucrează cu instrumente metalice, ci doar cu beţişoare din lemn de portocal. Excesul de piele uscată se elimină cu soluţii speciale şi scrub, după care se face o terapie cu parafină pentru a hidrata puternic pielea, iar la final se recurge la un masaj al mâinilor cu cremă hidratantă sau uleiuri. Acest tip de manichiură este recomandat mai ales clienţilor care au pielea subţire şi sensibilă, însă a devenit opţiune principală şi pentru toţi ceilalţi”, a explicat tehnicianul.
Manichiura tehnică: în acest caz, curăţarea cuticulei se face numai cu ajutorul frezei, ale cărei capete sunt din material ceramic sau diamant. “Aveţi mare grijă când alegeţi acest tip de manichiură, deoarece ea trebuie executată de un specialist care ştie să lucreze cu freza foarte bine, altfel riscaţi să vă alegeţi cu şanţuri în unghia naturală. Dar dacă apelaţi la un specialist care ştie cum să procedeze, rezultatul o să vă placă garantat”, a menţionat specialistul.
Manichiura clasică: se folosesc intrumente metalice, iar aici trebuie avut grijă la sterilizare, iar instrumentele să fie în stare impecabilă, fără coroziuni. “Cuticula nu trebuie tăiată chiar la zero, deoarece ea reprezintă o protecţie împotriva bacteriilor şi a microbilor care pot pătrunde în sânge. Este perfect în regulă să lăsăm cuticula 0,5 mm pe placa unghială, decât să avem degetele roşii, cu tăieturi şi inflamate. Vreau, însă, să menţionez că, în mai multe ţări din Europa, acest timp de manichiură a fost interzis, din cauza riscului de infectare”, a completat Tatiana Litvinov.
Indiferent de ce tip de manichiură alegeţi, apelaţi la profesionişti licenţiaţi, care lucrează cu produse profesionale, iar salonul lor să corespundă normelor sanitare.
Alegerea culorii
Culoarea lacului se alege, de cele mai multe ori, în funcţie de tendinţe, însă de puţine ori clienţii iau în calcul culoarea pielii lor şi ce nuanţe li s-ar potrivi mai exact. “Cei care au pielea albă sunt nişte norocoşi, deoarece pot alege orice culoare doresc, însă problema intervine la pielea alb-roz, alb–galbenă şi pielea mai închisă. Pentru pielea alb-roz, de preferat să nu se folosească culori ce conţin prea mult roşu, deoarece pun în evidenţă tenta rozalie a pielii, dar nici albastru sau negru, ci să opteze pentru culori pastelate sau nude. Pentru cei cu pielea alb-galbenă recomand culorile reci (albastru, verde, violet), dar şi roşu sau negru. Pielea de culoare închisă se asortează bine cu alb, roşu, nude sau orice altă culoare pastelată şi caldă, mai puţin cele foarte întunecate, deoarece vor lăsa impresia unor mâini cu o piele bătrână”, a adăugat Tatiana Litvinov.
Culorile nude, roşu Ferrari şi negru sunt cele mai în vogă, acestea fiind compatibile cu toate tipurile de piele.