Categories: Stil de viaţă

Cinci reguli de aur pentru pacienții cu diabet

Diabetul zaharat este o boală cronică care necesită îngrijire permanentă, afecțiunea fiind ireversibilă. Însă, dacă boală este corect gestionată, pacientul respectă cu sfințenie tratamentul recomandat de medic, complicațiile diabetului sunt amânate.

Un rol esențial îl are și respectarea unui regim alimentar echilibrat. Medicii susțin că stilul de viață al bolnavului diagnosticat cu diabet este de fapt un stil de viață al omului sănătos. Practic, acesta nu are interdicții stricte, însă este indicat ca anumite alimente să fie consumate cu moderație și mai ales atunci când glicemia o permite.

În același timp, specialiștii susțin că regimul alimentar în diabet este important pentru pentru stoparea evoluției bolii. Dar mai ales pentru stoparea dezvoltării complicațiilor.

Sunt studii care susțin că diabetul zaharat este o boală care are ca principală cauză anumite dezechilibre ale metabolismului. Acestea, la rândul lor, sunt cauzate de o alimentație nesănătoasă, dar și de sedentarism sau de un consum exagerat de alimente hipercalorice. Și alimentația care la bază dulciurile nu ajută, însă nu determină apariția bolii, așa cum se credea.

În consecință, spun medicii, pacienții trebuie să rețină că respectarea unui regim alimentar echilibrat face parte din terapia de susținere a celor care au diabet. Alături de regim, aceștia ar trebui să facă și sport cu regularitate și nu ocazional.

Iată ce reguli alimentare sunt indicate pacienților cu diabet zaharat:

  • Stai departe de tot ceea ce include preparate din comerț. Mai exact, evită produsele de patiserie și în general să mănânci în oraș. Cea mai sănătoasă mâncare este cea pe care singură o gătești, acasă. În felul acesta tu știi ce ingrediente ai pus în mâncare și cât poți consuma din ea la o masă.
  • Fă-ți un obicei ca zilnic să consumi fructe și legume de sezon. Însă, trebuie să nu faci abuz de fructele care au multă fructoză. De exemplu, bananele, strugurii, prunele, perele sau diferite fructe exotice pe care le găsești astăzi la tot pasul au mult zahăr. Fiind vară te poți bucura de pepenele roșu sau galben, căpșuni sau kiwi.
  • Lactate ai voie și chiar sunt recomandate de medici. Însă ai grijă să le alegi pe cele care sunt semidegresate. Nu consuma iaurt cu fructe sau iaurtul care are arome de fructe sau alte astfel de adaosuri, deoarece conțin o multitudine de zaharuri rafinate.
  • La gustare ai putea să încerci să mănânci nuci, caju, fistic. Acestea sunt benefice și pot diminua riscul de afecțiuni cardiovasculare. Ideal este ca acestea să fie consumate cu moderație, nu în exces fiindcă conțin grăsimi.
  • Poți mânca alimente care au un conținut redus de proteine și de grăsimi, așa cum sunt: carnea de pui, peștele, mazărea, lintea, năutul. În schimb carnea de porc ar fi bine să o consumi o dată pe săptămână.

Recent Posts

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism: Ne protejează de cancer, diabet și depresie

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…

16 minute ago

Performerii din sănătate prezentați de Revista Capital

Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…

16 minute ago

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Capital. Ce premiu a obținut

Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…

26 de minute ago

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

46 de minute ago

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

o oră ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

2 ore ago

Citeste si: