Din cuprinsul articolului
Diabetul este o afecţiune medicală care apare din cauza producției insuficiente de insulină, un hormon care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
O „regulă de aur” din alimentaţia pacienţilor cu diabet presupune ca, în timpul mesei principale, este necesar să se amâne consumul de pâine pentru mai târziu. În acest fel, se obține un control semnificativ mai eficient al nivelului de zahăr din sânge.
Astfel, un studiu arată că persoanele cu diabet ar trebui să mănânce pâine la sfârșitul micul dejun, prânzul sau cină. Carbohidrații conținuti în pâine provoacă o creștere a nivelului zahărului din sânge. Prin urmare, utilizarea unor astfel de produse trebuie evitată complet. Dar renunțarea la pâine este extrem de dificilă.
Oamenii de știință au descoperit că, dacă mănânci pâine, cartofi și paste la sfârșitul mesei principale, atunci poți obține un control mai eficient al zahărului din sânge. De aceea diabeticii ar trebui să înceapă mai întâi să mănânce carne și legume și abia apoi să consume carbohidrați.
Autorii studiului de la Weill Cornell Medicine din New York consideră că respectarea acestei tehnici este comparabilă cu efectele insulinei. Acestea sunt rezultatele experimentelor cu participarea pacienților cu diabet zaharat de tip 2 care au consumat același tip de alimente, dar în mod diferit. Participanți la studiu au primit pâine, pui, salată și suc de portocale.
Observațiile arată că această strategie este, de asemenea, asociată cu o producție mai mică de insulină și cu niveluri crescute de hormoni în intestin care ajută la reglarea glucozei și induc sațietatea. Insulina de care au nevoie diabeticii pentru a-și controla glicemia a fost cu 25% mai mică la participanții la studiu care au consumat carbohidrați ultimii.
Diabeticii ar trebui să acorde o atenție deosebită pâinii pe care o consumă în funcție de indicele ei glicemic. Această măsurătoare arată rata cu care un aliment crește nivelul zahărului din sânge. IG variază de la 0 la 100, alimentele cu IG scăzut fiind de 55 sau mai puțin, care pot include unele pâini din cereale integrale.
„Anumite tipuri de pâine afectează cu siguranță nivelul zahărului din sânge. Cele care sunt foarte procesate precum pâinea albă sunt cunoscute pentru creșterea nivelului de zahăr din sânge. Pâinea este o sursă de carbohidrați. În timpul digestiei, carbohidrații sunt descompuse în glucoză, care este folosită de celulele organismului ca principală sursă de energie”, spune medicul endocrinolog Antonina Gureeva.
Alte pâini din cereale integrale, cum ar fi pâinea integrală sau cu aluat, sunt cunoscute că au un indice glicemic mai scăzut și, prin urmare, au un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge. Sunt cea mai bună opțiune pentru diabetici. „Este recomandat să alegeți pâine care conține aproximativ 3 grame de fibre pe felie. Creșterea cantității de fibre din dieta te poate ajuta să gestionezi diabetul”, spune medicul.
Carbohidrații din cereale integrale tind să aibă un conținut mai mare de fibre și un IG mai scăzut, ceea ce înseamnă că au un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge.
Oamenii care preferă pâinea albă, dar sunt îngrijorați de aportul lor de fibre, este obligatoriu sa includa in alimentatie o multime de fructe, legume si alte alimente bogate in fibre.
Există trei tipuri principale de diabet zaharat, respectiv diabetul zaharat tip 1 care este insulinorezistent, mai exact se vorbește despre dependența de insulină, diabetul zaharat tip 2, care reprezintă aproximativ 90% din cazuri și este asociată cu obezitatea și cel de tip gestațional, care se manifestă la femeile însărcinate mai ales în semestrul 2 sau 3.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).
Oboseala și vederea încețoșată sunt si ele simptome pentru glicemie mare. De asemenea, vom experimenta o scădere în greutate și o dificultate de concentrare, atrag atenţia specialiştii citaţi de naturaexpert.ro.
Diabetul apare atunci când glicemia, principala sursă de energie a organismului, este cu mult peste…
Persoanele care consumă acest condiment prezintă riscuri scăzute de a face cheaguri de sânge. Acestea…
Pe 15 decembrie 2024, Luna Plină în Gemeni îi împinge pe nativi să iasă din…
Oficialii din domeniul sanitar din SUA au anunţat primul caz al unei noi forme de…
De la 1 ianuarie 2025, majoritatea pensionarilor vor beneficia de creșteri ale veniturilor, fiind vorba…
Ziua globală de acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin este marcată în România, pe…