Regula de aur pentru pacienţii cu diabet. Cum şi când trebuie consumată pâinea

Diabetul este o afecţiune medicală care apare din cauza producției insuficiente de insulină, un hormon care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Medicii spun că menținerea unei diete echilibrate și sănătoase este esențială pentru persoanele cu diabet de tip 2, iar pentru pacienţii cu diabet de tip 1 este vital să fie urmat cu stricteţe tratamentul cu insulină prescris.

O „regulă de aur” din alimentaţia pacienţilor cu diabet presupune ca, în timpul mesei principale, este necesar să se amâne consumul de pâine pentru mai târziu. În acest fel, se obține un control semnificativ mai eficient al nivelului de zahăr din sânge.

Impactul consumului de carbohidraţi

Astfel, un studiu arată că persoanele cu diabet ar trebui să mănânce pâine la sfârșitul micul dejun, prânzul sau cină. Carbohidrații conținuti în pâine provoacă o creștere a nivelului zahărului din sânge. Prin urmare, utilizarea unor astfel de produse trebuie evitată complet. Dar renunțarea la pâine este extrem de dificilă.

Oamenii de știință au descoperit că, dacă mănânci pâine, cartofi și paste la sfârșitul mesei principale, atunci poți obține un control mai eficient al zahărului din sânge. De aceea diabeticii ar trebui să înceapă mai întâi să mănânce carne și legume și abia apoi să consume carbohidrați.

Autorii studiului de la Weill Cornell Medicine din New York consideră că respectarea acestei tehnici este comparabilă cu efectele insulinei. Acestea sunt rezultatele experimentelor cu participarea pacienților cu diabet zaharat de tip 2 care au consumat același tip de alimente, dar în mod diferit. Participanți la studiu au primit pâine, pui, salată și suc de portocale.

Observațiile arată că această strategie este, de asemenea, asociată cu o producție mai mică de insulină și cu niveluri crescute de hormoni în intestin care ajută la reglarea glucozei și induc sațietatea. Insulina de care au nevoie diabeticii pentru a-și controla glicemia a fost cu 25% mai mică la participanții la studiu care au consumat carbohidrați ultimii.

Cea mai bună pâine pentru diabetici

Diabeticii ar trebui să acorde o atenție deosebită pâinii pe care o consumă în funcție de indicele ei glicemic. Această măsurătoare arată rata cu care un aliment crește nivelul zahărului din sânge. IG variază de la 0 la 100, alimentele cu IG scăzut fiind de 55 sau mai puțin, care pot include unele pâini din cereale integrale.

„Anumite tipuri de pâine afectează cu siguranță nivelul zahărului din sânge. Cele care sunt foarte procesate precum pâinea albă sunt cunoscute pentru creșterea nivelului de zahăr din sânge. Pâinea este o sursă de carbohidrați. În timpul digestiei, carbohidrații sunt descompuse în glucoză, care este folosită de celulele organismului ca principală sursă de energie”, spune medicul endocrinolog Antonina Gureeva.

Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Alte pâini din cereale integrale, cum ar fi pâinea integrală sau cu aluat, sunt cunoscute că au un indice glicemic mai scăzut și, prin urmare, au un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge. Sunt cea mai bună opțiune pentru diabetici. „Este recomandat să alegeți pâine care conține aproximativ 3 grame de fibre pe felie. Creșterea cantității de fibre din dieta te poate ajuta să gestionezi diabetul”, spune medicul.

Carbohidrații din cereale integrale tind să aibă un conținut mai mare de fibre și un IG mai scăzut, ceea ce înseamnă că au un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge.

Oamenii care preferă pâinea albă, dar sunt îngrijorați de aportul lor de fibre, este obligatoriu sa includa in alimentatie o multime de fructe, legume si alte alimente bogate in fibre.

Cum îţi dai seama că ai glicemia mare

Există trei tipuri principale de diabet zaharat, respectiv diabetul zaharat tip 1 care este insulinorezistent, mai exact se vorbește despre dependența de insulină, diabetul zaharat tip 2, care reprezintă aproximativ 90% din cazuri și este asociată cu obezitatea și cel de tip gestațional, care se manifestă la femeile însărcinate mai ales în semestrul 2 sau 3.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

Pentru a ne putea da seama dacă avem glicemia mare trebuie să fim atenţia la semnalele de alarmă transmise de corp. În primul rând vom experimenta o sete excesivă și o senzație de gură uscată și bineînțeles nevoia de a urina mai des decât de obicei.

Oboseala și vederea încețoșată sunt si ele simptome pentru glicemie mare. De asemenea, vom experimenta o scădere în greutate și o dificultate de concentrare, atrag atenţia specialiştii citaţi de naturaexpert.ro.

Recent Posts

Cum se face TESTAREA corectă a GLICEMIEI în caz de DIABET

Diabetul apare atunci când glicemia, principala sursă de energie a organismului, este cu mult peste…

18 minute ago

ANTICOAGULANT natural! Condimentul care reduce riscul de a face cheaguri de sânge

Persoanele care consumă acest condiment prezintă riscuri scăzute de a face cheaguri de sânge. Acestea…

48 de minute ago

HOROSCOP. TOP 3 ZODII care dau lovitura în luna DECEMBRIE! Trag cartea norocoasă!

Pe 15 decembrie 2024, Luna Plină în Gemeni îi împinge pe nativi să iasă din…

o oră ago

Alertă medicală! Un prim caz al noii forme de mpox, raportat în SUA

Oficialii din domeniul sanitar din SUA au anunţat primul caz al unei noi forme de…

2 ore ago

Lovitură pentru pensionari! Cine NU va primi bani în plus la 1 ianuarie 2025?

De la 1 ianuarie 2025, majoritatea pensionarilor vor beneficia de creșteri ale veniturilor, fiind vorba…

2 ore ago

Cancerul de col uterin ucide de trei ori mai multe românce decât alte femei din UE

Ziua globală de acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin este marcată în România, pe…

3 ore ago

Citeste si: