Din cuprinsul articolului
Regina plantelor vindecătoare. Dr. Ovidiu Bojor. Tratează bolile respiratorii.
Mucilagiile din nalbă aduc beneficii în caz de afecțiuni ale aparatului respirator, cum sunt faringitele, laringitele, traheitele și bronșitele. Efectul pozitiv al nalbei poate fi potențat dacă o combini cu extract de eucalipt. Planta poate fi utilizată și ca laxativ ușor, dar și în inflamații ale mucoaselor gastrointenstinale și ale vezicii urinare.
Pe cale externă, gargara cu nalbă ameliorează simptomele amigdalitelor. De asemena, băile cu plantă ajută în inflamațiile mucoaselor oculare, vaginale și rectal. În plus, are proprietăți benefice în arsuri, zgârieturi, abcese, furunculoză, inflamațiile ale pielii și înțepături de insecte.
Nalba se poate consuma și sub formă de supă, preparată din frunzele plantei, amestecată cu orz. Se lasă orzul la fiert, iar după ce s-a răcit, se adaugă și frunzele de nalbă tocate.Datorită substanţelor pe care le conţine, planta are acţiune emolientă, uşurând expectoraţia. Extern, acţionează benefic ca emolient în iritaţiile mucoaselor bucale, oculare, vaginale şi rectale. Se recomandă în faza a doua a bronşitelor, precum şi în bronşita cronică.
Se clăteşte cavitatea bucală de mai multe ori pe zi. De asemenea, se pot face comprese sterile contra uscăciunii ochilor. Decocotul poate fi util şi în spălăturile vaginale şi rectale. Nu are contraindicaţii.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…