Regimul de viață echilibrat ne poate ajuta să trăim mult și să fim sănătoși.Dieta Uglov – recomandările alimentare ale chirurgului rus care a trăit 103 ani.
Un regim de viață echilibrat ne poate ajuta să trăim mult și să fim sănătoși. Cunoaștem acest slogan, îl auzim inclusiv în spațiile publicitare, avem medici longevivi, experți în terapii alternative care au mai spus-o și iată, dacă mai aveam nevoie de încă o confirmare, aceasta este!
Fiodor Grigorievici Uglov a fost cel mai bătrân chirurg din lume și o prezență activă în campania anti-alcool inițiată de liderul rus Mihail Gorbaciov în Uniunea Sovietică.
Medicul a vorbit mereu despre principiile sale de viață și alimentare, dorind să ajute oamenii pentru a nu ajunge în situații limită, cum ar fi operațiile. Uglov susținea că supraponderalitatea și excesele alimentare sunt cauza multor afecțiuni, care ar putea fi rezolvate fără intervenții chirurgicale dacă oamenii ar avea un meniu echilibrat. Dieta Uglov tocmai acest principiul îl promovează: al echilibrului și al moderației. Fiodor Grigorievici Uglov a profesat până la 102 ani, cu un an înainte de moartea sa, lucru care l-a dus direct în Cartea Recordurilor.
Medicul Uglov a urmat cu sfințenie stilul de viață pe care-l propovăduia și nu a depășit vreodată greutatea de 65 de kg. A pus mereu bolile grave pe seama obezității. O greutate în exces apasă pe articulații, destabilizează imunitatea, crește colesterolul, cu precădere după 40 de ani, când consumul energetic scade.
Fiodor Grigorievici Uglov nu și-a pierdut forma fizică nici la 100 de ani, urmând principiile de aur ale traiului sănătos:
- Intensă activitate fizică, cât și metală
- Stabilirea și respectarea unui program de lucru
- Dușuri cu apă rece
- Somn de 7-8 ore pe noapte
- Eliminarea totală a alcoolului și a fumatului
- Restricții alimentare
Recomandarea lui Uglov în ceea ce privește alimentația este să mănânci cât mai variat, dar cu moderație.
Acesta consideră că cele mai sănătoase alimente sunt ouăle, carnea slabă, peștele, legumele și fructele. Uglov recomandă și includerea brânzeturilor fermentate în dieta zilnică. Chirurgul consideră că pâinea albă și dulciurile nu ar trebui să facă parte din dieta nimănui. În ceea ce privește orarul meselor, acestea ar trebui să fie frecvente – cel puțin patru mese pe zi, dar să fie porțiile mici.