Din cuprinsul articolului
Medicii cardiologi danezi au pus la punct o nouă dietă alimentară bazată pe peşte, fructe şi legume de sezon, care să înlocuiască dieta mediteraneană în cazul persoanelor care nu o pot urma, iar rezultatele studiilor pe un grup de voluntari sunt încurajatoare.
Dieta nordică a fost creată de medicii din Danemarca, ţară a cărei bucătărie este asociată de obicei cu produse de patiserie şi şunca prăjită, iar doctorii au descoperit că noul plan alimentar ajută la scăderea în greutate şi reducerea tensiunii arteriale, potrivit dailymail.co.uk.
Dieta nordică: alegeți fructe și legume de sezon
Voluntarii care au urmat dieta nordică au pierdut de trei ori mai mult în greutate decât danezii care au avut un meniu obişnuit, cu multe produse din carne, pizza şi paste. Noul plan alimentar pune accent pe fucte şi legume proaspete, plante culese de pe câmp sau din pădure, chiar şi păpădie, mult peşte, vânat şi foarte puţină carne din surse industriale. Cheia dietei stă în consumarea alimentelor de sezon.
Cercetătorii de la Univesitatea din Copenhaga au cerut ajutorul bucătarilor de la restaurantul local Noma, desemnat cel mai bun din lume, care, în ultimii zece ani, au promovat un meniu alcătuit din alimente de sezon, produse local, iar salatele lor conţin plante care cresc natural şi nu sunt cultivate în mod special.
Studiul a fost condus de doctorul Thomas Meinart Larsen şi a fost efectuat cu ajutorul a 181 de adulţi supraponderali, care au fost rugaţi să urmeze unul dintre cele două planuri de alimentaţie. 68 dintre voluntari au urmat o dietă conţinând alimente consumate în mod obişnuit, multe importate. Ceilalţi 113 voluntari au urmat noua dietă nordică, bazată pe reţete realizate cu produse locale şi sezoniere.
Cât slăbești cu dieta nordică
Toţi participanţii au fost încurajaţi să mănânce până se satură, cu o oarecare atenţie asupra mărimii porţiilor, dar fără să calculeze caloriile.
La finalul celor şase luni, rezultatele au arătat că voluntarii din grupul care a urmat dieta nordică au slăbit 4,7 kilograme în medie, comparativ cu doar 1,5 kilograme în cazul celorlalţi. Medicii cardiologi au descoperit, de asemenea, scăderi semnificative ale tensiunii arteriale în cazul voluntarilor care au urmat dieta nordică.
Medicul Meinart Larsen a spus, în cadrul congresului anual al Societăţii Europene de Cardiologie, de la Barcelona, că efectele acestei diete sunt foarte importante pentru indivizii care au urmat-o, iar aplicarea ei la scară largă în rândul populaţiei ar avea un impact major, deoarece o scădere mică a tensiunii arteriale, dar menţinută pe termen lung, ar reduce numărul deceselor din cauze cardiovasculare.
Principiile dietei nordice pot fi aplicate oriunde în lume
Principiile unei diete sănătoase, regionale, sustenabile, sezoniere şi foarte gustoase ar putea fi aplicate, în teorie, oriunde în lume, nu doar în ţările nordice, potrivit lui Meinart Larsen.
Plantele şi ierburile, fructele de pădure, ciupercile şi chiar alegele marine sunt culese din mediul natural, iar cerealele integrale sunt folosite alături de mai multe tipuri de varză, legume rădăcinoase şi cartofi. O utilizare mai largă a peştelui, cum ar fi somonul şi calcanul, reduce cantitatea de carne din acest nou plan alimentar, deşi consumul de vânat, cum ar fi carnea de căprioară, este încurajat.
Dieta nordică, exemplu de meniu
ZIUA 1
Mic dejun:terci de fulgi de ovăz sau de orz,în care ai pus fructe de pădure uscate,lapte organic şi scorţişoară. De ce orz? Pentru că aceste cereale dau senzaţia de saţietate,arată un studiu de la Universitatea din Lund,Suedia.
Prânz:alge sau varză,amestecate cu seminţe de floarea-soarelui prăjite la cuptor,usturoi,şi brânză organică. Întinde amestecul pe două felii de pâine de grâu sau consumă-l cu cartofi la cuptor. Un compus din alge,numit alginat,poate reduce cantitatea de grăsime din organism,arată un studiu din Marea Britanie.
Cină:Pregăteşte chiftele din peşte (păstrăv sau biban). Amestecă peştele cu morcov ras,cartofi,un ou,bucăţi de pâine de secară şi lapte. Prăjeşte chifteluţele în ulei de canolă şi serveşte-le cu napi fierţi şi condimentaţi. Poţi să încerci şi sparanghel cu ceapă eşalotă gatite în ulei de rapiţă,întrucât îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină şi reduce nivelul de colesterolul „rău“,arată mai multe studii de specialitate.
Gustare:linte fiartă amestecată cu ceapa prăjită.
ZIUA 2
Mic dejun:iaurt combinat cu fructe de pădure sau seminţe de floarea-soarelui. Acestea din urmă sunt bogate în vitamina E şi fibre,reducând tensiunea arterială.
Prânz:supă de morcovi,preparată cu oţet de mere şi ceapă,ierburi proaspete şi iaurt.
Cină:Cotlet de porc rumenit în ulei de canolă. Amesteci carnea cu ceapă sotată,morcovi,fructe de pădure. Poţi încerca şi anghinare coaptă cu ulei de canolă,oţet de mere şi sare.
Gustare:pâine de secară,pe care ai întins unt de migdale. Secara reduce senzaţia de foame şi riscul de a te îmbolnăvi de diabet zaharat,potrivit unui studiu suedez.
ZIUA 3
Mic dejun:clătite preparate din făină de ovăz,zahăr,sare,rumenite în unt.
Prânz:Chiftele din carne de vânat sau din fasole,preparate prin amestecarea cărnii sau a fasolelor fierte cu cimbru proaspăt tocat,fulgi de ovăz,făină de grâu,lapte organic şi ouă. Dă-le prin pesmet şi rumeneşte-le în unt. Serveşte-le cu legume rădăcinoase curăţate şi coapte,cum este sfecla,care conţine compuşi care scad tensiunea arterială.
Cină:chifteluţe din legume,preparate din morcovi cartofi şi dovlecei raşi,ceapă şi fenicul.
Gustare:Amestecă un pumn de nuci sau de seminţe cu fructe de pădure şi iaurt. Nucile protejează împotriva bolilor de inimă şi diabet,potrivit unei cercetări realizate de cercetătorii de la Universitatea Yale.