Din cuprinsul articolului
Refluxul gastric este o afecțiune frecventă, care afectează milioane de oameni. poate fi cauzat de o serie de factori, cum ar fi mâncatul în exces, fumatul și chiar obezitatea. Există însă anumite obiceiuri alimentare care agravează aceste probleme.
Deoarece persoanele cu reflux gastric sunt sensibile la iritații esofagiene, consumul unor alimente prea aromate, condimentate sau foarte acide poate înrăutăți simptomele.
Ca multe alte probleme legate de sănătate, refluxul gastric nu este cauzat doar de un singur lucru. Medicul Jennifer Maeng spune că poate fi declanșat sau exacerbat de fumat, de sarcină, de stres, anxietate, dar și de unele medicamente, la care se adaugă, desigur, o serie de alimente și băuturi, mai ales cele carbogazoase, scrie Wellandgood.
Refluxul gastric provoacă adesea arsuri la stomac sau o senzație de arsură în piept, tuse, senzație de gât blocat sau regurgitare, spune medicul. Date recente arată că aproximativ o treime din populație suferă de arsuri la stomac. Dar există și vești bune: refluxul acid (și simptomele acestuia) poate fi ameliorat prin schimbări ale dietei.
Deoarece persoanele care suferă de reflux acid sunt sensibile la iritații esofagiene, anumite alimente trebuie evitate. Iată care sunt acestea.
Oricât ar fi de gustoase, alimentele prăjite și foarte grase agravează refluxul de acid, mai ales pentru că au nevoie de mai mult timp pentru a se digera, crescând astfel probabilitatea de reflux gastric. Este bine ca tot ce înseamnă prăjeală sau grăsime să fie mâncate cu moderație sau evitate complet.
Pe cât sunt de sănătoase datorită vitaminelor pe care le conțin, pe atât de rău pot face persoanelor care au probleme de reflux gastric. „Aceste alimente pot face stomacul să producă mai mult acid, ceea ce ar putea duce la reflux gastric”, spune medicul.
Dacă aveți în mod regulat probleme de acest fel, este recomandat să reduceți nu doar consumul de roșii, ci și de pizza, spaghete sau alte mâncăruri care au la bază sos de roșii. De asemenea, ketchup-ul este un condiment foarte comun dar și foarte acid. Baza de roșii este deja acidă, iar în timpul procesării devine și mai puternică.
Da, și ceapa este o legumă utra-sănătoasă, dar este renumită pentru că provoacă reflux gastric. Ceapa fiartă nu este însă la fel de periculoasă, așa că nu trebuie eliminată din alimentație. Poate fi consumată la grătar, sotată sau la cuptor.
Există o legătură clară între consumul de alcool și apariția refluxului acid, probabil din cauza leziunilor pe care le provoacă esofagului, spune Jennifer Maeng. Dacă sunteți predispus la arsuri la stomac, lăsați-o mai moale cu alcoolul.
Fie că este vorba de ardei iute, sosuri iuți sau wasabi, alimentele condimentate pot să provoace reflux acid. „Există cercetări care arată că alimentele picante ar putea provoca reflux gastric”, spune ea.
Alimentele și băuturile în sine nu sunt singurele care pot provoca reflux gastric. La fel de important este și momentul în care mâncăm. Cu cât mâncăm mai târziu în noapte, cu atât este mai probabil să suferim de arsuri la stomac.
„Mâncatul la ore târzii poate provoca reflux gastric, deoarece întinderea imediat la orizontală poate provoca acid gastric”, explică ea. De aceea, asigurați-vă că așteptați puțin înainte de a vă duce la culcare, după ce ați mâncat la ore târzii!
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…