Din cuprinsul articolului
Recomandările specialiștilor. De câte ori pe săptămână ar trebui să faci duș.
În ciuda faptului că dușul zilnic pare să fie înrădăcinat în psihicul multor oameni, există totuși un număr indicat de dușuri pe săptămână. Fie că îți place să faci duș imediat după ce te trezești, fie că îți place să te împrospătezi înainte de culcare, oamenii de știință sunt de părere că, majoritatea oamenilor din țările civilizate se spală nu pentru a preveni bolile, ci pentru a arăta și a mirosi frumos.
„Cât de des ar trebui să vă faceți baie depinde cu adevărat de activitățile dvs. zilnice”, este de părere Elaine Larson, profesoară la Academia de Medicină din New York și profesor emerit de epidemiologie la Mailman School of Public Health din Columbia University.
„Cred că oamenii sunt cam blocați când își pun întrebările astea: „Cât de des ar trebui să îmi fac baie? ” sau „Cât de des ar trebui să-mi curăț mâinile?” Apariția practicilor moderne de igienă a fost responsabilă pentru reducerea multor boli.
Acum, însă, chiar dacă majoritatea oamenilor din țările dezvoltate au apă curată, săpun și locuri curate de locuit, ei încă își mai pun dileme în legătură cu eficiența igienei. Întradevăr, principalul motiv pentru baie nu mai este de a preveni bolile, ci în scopuri estetice – să arăt și să miros curat”, este de părere Elaine Larson, potrivit CNN.
Recomandările specialiștilor pentru adulți. De câte ori pe săptămână trebuie să faci duș
Astfel, Larson este de părere că pentru adulții care rămân în majoritatea timpului în interior, precum cei care lucrează de acasă, nu este nevoie de dușuri zilnice. Aceasta a explicat că, fiind în același mediu, oamenii care lucrează de acasă nu intră în contact cu germeni necunoscuți care trebuie spălați.
Acest lucru este valabil mai ales pentru adulții în vârstă, a căror piele se usucă cu spălări frecvente, lăsându-i mai susceptibili la germeni, a spus Larsen, care este, de asemenea, profesor emerit de cercetare și lector special la Columbia School of Nursing.
„În general, nu ar trebui să te speli în fiecare zi, pentru că reduci mecanismele normale de apărare pe care le are pielea împotriva organismelor și infecțiilor”, a spus Larson.
De fapt, dacă vă spălați prea des și vă faceți pielea uscată, este mai probabil să purtați germeni și așa mai departe. Acest lucru se extinde și la spălarea mâinilor, despre care a spus că vă poate usca mâinile și le poate face mai predispuse la transportul de germeni, dacă se face prea des.
Deși spălarea mâinilor este esențială mai ales acum cu pandemia Covid-19, spălarea este în mare parte necesară atunci când experimentați un fel de contaminare, cum ar fi dacă tușiți pe mâini sau schimbați scutecul unui bebeluș.
În ceea ce privește folosirea dezinfectantelor antebacteriene pebtru mâini, având în vedere și pandemia, dr. Arielle Nagler, profesor asistent de dermatologie la Universitatea Grossman din New York Scoala de Medicina, consideră că acest lucru poate „să nu fie grozav pentru pielea dumneavoastră dacă nu sunteți atent”.
„Aceste produse pot fi foarte dure pentru piele și pot întrerupe cu adevărat bariera normală a pielii. Este bine să faci asta, dar trebuie să continui cu hidratarea mâinilor, pentru a-ți menține pielea sănătoasă”, a spus Nagler.
Recomandări pentru persoanele care au pielea uscată sau afecțiuni precum eczeme. Aceste persoane ar trebui:
- să evite dușurile lungi și excesive,
- să facă dușuri mai scurte și mai reci,
- să limiteze expunerea la săpun în zonele predispuse la miros urât,
- să se hidrateze imediat după duș.
Recomandările speciliștilor pentru copii. Acestea variază în funcție de vârstă
Sugarii trebuie curățați cu săpun o dată sau de două ori pe săptămână, a spus dr. Andrew Doyle, medic pediatru la Wellstar Health System din Marietta, Georgia.
Aceasta exclude, desigur, zona scutecului, care ar trebui curățată ori de câte ori este necesar.
Dacă aleg, părinții își pot spăla copiii zilnic cu doar apă, deoarece pielea nou-născuților este sensibilă și ar trebui să-și păstreze uleiurile naturale, a adăugat el.
Pe măsură ce copiii se măresc, frecvența de spălare ar trebui să coincidă, de asemenea, cu „cât de murdari devin ei pe parcursul timpului”, a spus Doyle.
Odată ce ating vârsta școlară, în jurul valorii de 5 sau 6 ani, el a făcut referire la recomandările Academiei Americane de Dermatologie, care arată că cei mici trebuie să facă baie cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână.
De asemenea, ar trebui să facă baie în cazul unor activități în care transpiră sau se murdăresc sau dacă merg să înoate.
Cu toate acestea, odată ajunși la pubertate, ar trebui să facă duș sau baie în fiecare zi, a spus Doyle.
Adolescenții suferă modificări corporale în timpul pubertății, cum ar fi producerea de mai mult ulei pe piele și miros în zonele axilei.
Părinții ar trebui „să înceapă acele obiceiuri pentru igienă foarte devreme în viață, cu copiii lor, și să îi modeleze astfel încât, în cele din urmă, să-și poată controla sănătatea pe măsură ce vor crește”, a spus el.
Pentru a insufla bune practici de spălare a copiilor, el a spus că părinții trebuie să se comporte distractiv în timpul băii, pentru a-i arăta celui mic că spălatul nu este o corvoadă.
Acest lucru poate face mai ușor pentru copii să interiorizeze acel obicei ca pe un lucru pe care îl pot controla în viitor.