Sari la conținut

Recomandările lui Arafat în cazul unui atac nuclear: ”Poate cel mai important este ce nu trebuie să faci”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
13.000 de arme nucleare există în lume

Din cuprinsul articolului

Recomandările lui Arafat în cazul unui atac nuclear. Raed Arafat a anunțat măsurile pe care ar trebui să le ia fiecare român, în parte, în cazul unui atac nuclear. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a sfătuit populația să nu intre în panică, să rămână în case cu ferestrele închise şi să asculte recomandările venite pe căi oficiale.

Raed Arafat a subliniat că ”poate cel mai important este ce nu trebuie să faci” în cazul unui atac nuclear.

Exerciții privind protecția civilă

”În primul rând, să nu panichezi, asta e clar! Doi: dacă ţi se spune: stai acasă pentru următoarele cinci-şase ore, să nu ieşi şi să stai acasă cu geamurile închise. Trei – dacă ţi se spune: nu pleca cu maşina proprie, stai acasă, să faci acest lucru! Riscul panicii duce ca unii care ar putea să plece dintr-o zonă care cred că nu e ok şi să ne trezim cu un alt impact pe trafic şi să se blocheze traficul fără motiv. Deci important este, în astfel de situaţii, este să asculţi a nu face şi ce recomandări sunt a face. (…) Dar totul pe baza informaţiilor care vin oficial”, a declarat Raed Arafat.

De asemenea, Arafat anunță că autorităţile vor organiza exerciţii atât privind protecţia civilă, cât şi pregătirea adecvată pentru situaţii de urgenţă.

”Lucrăm şi cert este vom veni şi cu alte exerciţii care au un aspect integrat, nu numai al protecţiei civile, nu numai pe partea de informare şi evacuare, dar şi pe partea medicală de urgenţă, care suntem foarte preocupaţi să avem pregătirea adecvată la nivelul serviciilor de urgenţă care sunt în prima linie, în linia de front când apare aşa ceva”, a afirmat Raed Arafat, joi seară, la Digi 24.

Şeful DSU a precizat că s-au făcut deja exerciţii privind protecţia civilă, un astfel de exerciţiu public desfăşurându-se chiar anul acesta în domeniul CBRN – chimic, biologic, radiologic şi nuclear.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel