Sari la conținut

Recomandări pentru îmbunătățirea circulației sanguine din creier

creier
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
circulatia periferica

Recomandări pentru îmbunătățirea circulației sanguine din creier. Ai mâinile și picioarele reci? Poate fi simptomul unei circulații sanguine deficitare. Potrivit studiilor, circulația deficitara poate avea implicatii în producerea unui infarct sau atac cerebral.

Circulația deficitară, moștenită genetic

Fluxul sanguin lent nu este o condiție cu care pacientul trebuie să se obișnuiască sau să o accepte, ci poate fi îmbunătățit prin schimbarea stilului de viață.

Crampe dureroase la nivelul gambei manifestate de regulă în timpul mersului, este cauzată de irigarea inadecvată a mușchilor și poate fi ușor tratată prin exercițiu fizic.

Deși pare contraintuitiva tratarea unei boli prin activitățile care au dus la manifestarea simptomelor, această metodă este una cât se poate de eficientă:

  •  exercițiile ajută mușchii să obțînă un aport mai mare de oxigen, reducându-se astfel durerea din timpul mersului;
  •  activitatea fizică previne formarea de depozite de grăsimi mențînându-se astfel rapiditatea fluxului de sânge;

Creșterea ritmului cardiac

Potrivit Clinicii Mayo, mersul este cel mai natural mod de a efectua exerciții; este o activitate cu impact redus care ajută la creșterea ritmului cardiac și implicit, îmbunătățirea circulației sanguine.

Exercițiile de stretching

Exercițiile care ajută la detensionarea musculară – precum yoga, pilates – îmbunătățesc simțitor circulația, reducând totodată stresul și anxietatea. Alte tipuri de exerciții de stretching sau mobilitate, precum rotirea umerilor, șoldurilor sau gleznelor, cresc fluxul de sânge din zonele respective.

Exercițiile acvatice

Specialiștii recomandă exercițiile acvatice în special pacienților care se confruntă cu dureri articulare. Înotul, mersul sau alergatul prin apă și aerobicul acvatic ajută la îmbunătățirea funcțiilor cardiovasculare.

Ciclismul

Ciclismul antrenează intens musculatura picioarelor și tonifică articulațiile întregului organism.

Alimentația corectă

Alimentatie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Când în urmă unei diete necorespunzătoare în artere se formează plăci (depozite de grăsime), acestea conduc la încetinirea circulației și reducerea fluxului de sânge către inima, creându-se astfel o stare favorabilă infarctului miocardic.

În mod similar, reducerea fluxului de sânge către creier poate avea drept rezultat producerea unui accident vascular cerebral.

Ce măsuri trebuiesc adoptate la nivelul dietei pentru a preveni orice obstrucționare a fluxului de sânge?

Un meniu alimentar zilnic trebuie să fie compus în special din:

  •  Fructe și legume;
  • -Cereale integrale: ovăz, orez brun, quinoa, bulgur, mei, etc;
  •  Alimente sărace în grăsimi;
  • Peste și carne slabă;
  • Grăsimi sănătoase: nuci, ulei de măsline, avocado;

Se recomandă evitarea grăsimilor săturate regăsite în carnea roșie, alimentele cu conținut bogat de grăsimi și dulciurile.

Alimente care ajută la îmbunătățirea circulației

  • Semințele de dovleac – conținut bogat de vitamina E;
  • Portocalele – vitamina C și bioflavonoide;
  • Alunele – niacina (vitamina B3);
  • Pepenele roșu – bogat în licopen (previne formarea de depozite de grăsime);
  • Usturoiul – previne acumularea de grăsimi și în unele cazuri contribuie la reducerea lor;
  • Avocado – bogat în grăsimi sănătoase;
  • Somonul – acizi grași omega 3;
  • Ginko biloba;
  • Ciocolată neagră – conține flavonoide;
  • Strugurii – flavonoide;

Renunțarea la fumat

Deși în multe materiale de specialitate fumatul este asociat cu precădere cancerului pulmonar, în realitate, numărul persoanelor care decedează că urmare a unor afecțiuni cardiovasculare cauzate de tutun este semnificativ mai mare.

Atât pentru inima cât și pentru sistemul circulator, principalele 2 chimicale din țigări care creează probleme de sănătate sunt nicotină și monoxidul de carbon.

Nicotină, în afară dependenței pe care o produce, are un puternic efect negativ asupra arterelor întregului organism. Nicotină este un stimulant puternic, crescând ritmul cardiac cu aproape 20 de bătăi pe minut pentru fiecare țigară consumată, cauzând hipertensiune și jucând rol de vasoconstrictor – comprimă arterele organismului îngreunând procesul de pompare a sângelui de la inima în întreg organismul.

Inima este astfel nevoită să depună dublu efort pentru obținerea efectului obișnuit; prin suprasolicitare, la fel că orice alt mușchi, inima are nevoie de o cantitate adițională de oxigen – care este transportat prin sânge.

Monoxidul de carbon din tutun scade însă capacitatea sângelui de a transporta oxigen, în timp, oxigenul fiind înlocuit de acesta. Se crează astfel un cerc vicios care poate avea repercursiuni grave asupra organismului.

Deși în timp, renunțarea la fumat are că rezultat decomprimarea vaselor de sânge și creșterea flexibilității acestora, potrivit sfatulmedicului.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel