Sari la conținut

Recomandări și informații utile pentru persoanele care trăiesc cu boli respiratorii în perioada pandemiei cu Coronavirus

Recomandări și informații utile pentru persoanele care trăiesc cu boli respiratorii. Pacienții cu afecțiuni respiratorii au același risc de infecție cu noul coronavirus ca cel al populației generale

Pentru persoanele care trăiesc cu boli respiratorii, actualul context epidemiologic determinat de pandemia cu noul coronavirus produce o stare de anxietate intensă, dincolo de boala pe care o au deja. Specialiștii spun însă că pacienții cu maladii respiratorii cronice au același risc de infecție cu noul coronavirus ca cel al populației generale.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (“COPAC”), împreună cu Societatea Națională de Medicina Familiei („SNMF”) și Asociația Inițiativa Pacientul 2.0. (“Pacientul 2.0.”) au pregătit un set de recomandări și informații utile în sprijinul persoanelor care trăiesc cu boli respiratorii. Poate fi descarcat de pe site-ul copac.ro.

Documentul abordează următoarele aspecte:

  • Informații generale despre noul coronavirus
  • Glosar de termeni utili
  • Impactul COVID-19 asupra persoanelor care trăiesc cu boli respiratorii
  • Accesul la tratament pe timp de pandemie pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii
  • Recomandările Societății Naționale de Medicina Familiei
  • Întrebările pacienților și răspunsurile specialiștilor

“Traversăm o perioadă mai dificilă, dar este important să nu ne panicăm, să fim informați correct, să ținem legătura cu medicul, să nu renunțăm la tratament și să ne împăcăm cu boala. Sigur vom trece cu bine peste toate“ spune Radu Gănescu, președinte COPAC.

“Informațiile corecte, validate medical, fac parte din instrumentelecheie de care pacienții au nevoie, astfel încât să își poată controla boala. Relația cu medicul de familie este importantă și aceste luni, în care grija pacienților cronici a revenit în principal medicilor de familie ne-au arătat că o bună comunicare între pacient-medic de familie-specialist este vitală și uneori chiar salvatoare de vieți“, completează dr. Carmen Bușneag, medic de familie, reprezentant al Grupului RespiRO din cadrul SNMF.

Recomandari și informații utile pentru persoanele care trăiesc cu boli respiratorii este dezvoltat în cadrul unui proiect mai larg Asociația Inițiativa Pacientul 2.0 – realizarea unei serii de ghiduri pentru pacienții cronici (oncologie, hematologie, afecțiuni respiratorii, stomatologie, diabet), cu sprijinul AstraZeneca, Roche România, Bristol Myers Squibb, MSD România, Takeda, Pfizer, elmex România, Novo Nordisk, Wörwag.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel