Sari la conținut

Recomandarea medicilor pentru cei care adorm greu

somn
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
somn insuficient

Recomandarea medicilor pentru cei care adorm greu. Mulți dintre noi se confruntă cu probleme de somn, însă medicii recomandă o tehnică-minune care ajuta să adormi foarte repede. Medicii o recomandă pacienților.

Sfaturi pentru somn

Potrivit statisticilor, unul din trei persoane are probleme cu somnul. Tehnică numită shuffle cognitiv, ar putea fi soluția pentru persoanele care nu pot dormi.

Ce este tehnica „shuffle”?

insomnie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Shuffle-ul cognitiv. Tehnică mentală este creată pentru a întrerupe ciclul gândurilor repetitiv, care adesea ne ține treji. Dr. Karan Rajan, descrie această tehnică pe platforma TikTok ca fiind „versiunea biologică a menținerii butonului de oprire apăsat”, pentru creier. Prin trecerea aleatorie prin gânduri, această metodă ajută la liniștirea minții și te ajută să adormi rapid.

Shuffle-ul cognitiv

Pentru a încerca shuffle-ul cognitiv, începe prin a alege un cuvânt, de preferat unul fără litere repetate, precum „somn”. Apoi, încearcă să găsești cât mai multe cuvinte care încep cu fiecare literă a cuvântului ales și vizualizează-le.

De exemplu:

  • Pentru litera S, gândește-te la cuvinte precum „soare”, „sabie”, „stea”.
  • Pentru litera O, vizualizează „ochi”, „oglindă”, „ou”.

Dr. Rajan subliniază importanța vizualizării fiecărui cuvânt deoarece acest lucru seamănă cu simularea unor micro-vise, acele imagini fugare care apar în timp ce ești în starea de pre-somn. După ce te plictisești de o literă, treci la următoarea. Scopul este de a-ți ocupa mintea cu aceste gânduri neutre până când adormi în mod natural.

Distragerea atenției creierului

Shuffle-ul cognitiv, cunoscut și sub numele de Imagining Serial Diverse (SDI), a fost dezvoltat de profesorul universitar Dr. Luc P. Beaudoin, specializat în științe cognitive. Tehnica funcționează prin distragerea atenției creierului de la gândurile stresante sau intruzive, promovând relaxarea și facilitând adormirea.

Această metodă funcționează deoarece imită modul în care creierul nostru trece în mod natural în starea de somn. Prin trecerea aleatorie prin cuvinte și vizualizarea lor, îți oprești efectiv procesele cognitive active care te mențin treaz. Este ca și cum ai pune mintea pe „stop”, în loc să controlezi fiecare gând.

Așadar, dacă te confrunți cu gânduri care îți obosesc mintea la culcare, shuffle-ul cognitiv este o metodă simplă și fără costuri pe care merită să o încerci, potrivit clicksanatate.ro.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel