Sari la conținut

Recoltare complet laparoscopică, pentru un nou transplant hepatic realizat cu succes la SANADOR

Transplant
Sursă foto: Sanador
Transplant reusit

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Vlad Brașoveanu a realizat cu succes un nou transplant hepatic de la donator în viață, marcând totodată și o premieră pentru sistemul medical privat din România: prima recoltare complet laparoscopică a lobului de ficat donat.

În premieră pentru SANADOR, transplantul a fost realizat cu lobul hepatic stâng recoltat de la donator. Intervenția a avut o complexitate excepțională din cauza variantelor anatomice ale vascularizației hepatice ale pacientei, a stării sale de sănătate și a tehnicii chirurgicale inovatoare utilizate.

transplant
Sursă foto: Sanador

„Prin această nouă reușită am demonstrat încă o dată că medicina de excelență se poate face la cele mai înalte standarde și în România. La SANADOR, investim constant în cele mai avansate tehnologii și în echipe medicale de elită, pentru a oferi pacienților șansa la tratamente salvatoare chiar aici, acasă. Transplantul hepatic cu donator viu și utilizarea celor mai moderne tehnici chirurgicale reconfirmă angajamentul nostru pentru performanță și inovație”, a declarat Dr. Doris Andronescu, director general SANADOR.

Intervenție chirurgicală foarte dificilă

Pacienta, în vârstă de 60 de ani, fusese diagnosticată cu hepatocarcinom multicentric afectând ambii lobi hepatici, complicat cu tromboză de venă portă. Dat fiind stadiul avansat al bolii hepatice, pacienta nu s-a încadrat în criteriile pentru un donator în moarte cerebrală. În același timp, greutatea corporală de doar 40 kg a făcut posibilă utilizarea doar a lobului stâng de la donatorul în viață, într-o intervenție extrem de dificilă din punct de vedere tehnic.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 15 ore

Anatomia donatorului, un bărbat de 36 de ani, a fost ideală pentru această procedură. Recoltarea lobului stâng a fost realizată în premieră complet laparoscopic 3D, iar bărbatul a fost externat la doar 9 zile după operație, cu o recuperare rapidă.

În cazul primitoarei, procedura chirurgicală a fost precedată de o verificare atentă a extensiei locale a bolii. În plus, a fost necesară detrombozarea venei porte și refacerea acesteia cu ajutorul unui grefon. Pacienta prezenta variante anatomice rare, inclusiv artera hepatică cu origine directă din artera aortă și un ligament arcuat compresiv, care a necesitat secționare pentru a asigura un flux sanguin adecvat către organul transplantat. Anastomoza arterială a fost realizată la microscop, garantând astfel o vascularizare optimă a grefei.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 15 ore și a avut o complexitate tehnică deosebită, dificultatea fiind sporită de variantele anatomice rare ale pacientei. Cu toate acestea, transplantul a fost finalizat cu succes, iar pacienta a fost externată din Secția de Terapie Intensivă la aproximativ o lună de la transplant, cu o evoluție foarte bună.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel