Sari la conținut

Recalcularea pensiilor. Câți bani iei în plus la pensie după 40 de ani de muncă

pensie
Sursă foto:arhiva Doctorul Zilei

Ce sumă suplimentară obțineți când vi se recalculează pensia după 40 de ani de activitate? Din ce motive diferă sumele. Vă prezentăm mai jos o serie de exemple, având în vedere că recalcularea se bazează pe noua lege a pensiilor.

Oficialii Serviciului de Pensii și ai Ministerului Muncii au indicat că recalcularea pensiilor va fi realizată pentru a obține echitate între pensionari.

Ce sumă în plus primiți când vi se recalculează pensia după 40 de ani? De ce sumele diferă. Exemple

Totuși, formula de recalculare pe care o găsiți la sfârșitul acestui articol a provocat o mulțime de controverse. Este drept că din 5.000.000 de pensii vor crește doar maximum 3.500.000. Restul pensiilor se vor menține la nivelul de astăzi, deoarece ar fi trebuit să scadă atunci când au fost recalculate.

Pensionarii au constatat că, pentru același număr de ani de muncă, diferențele dintre pensiile recalculate sunt importante. De asemenea, majorările pentru aceeași perioadă de activitate diferă considerabil.

Sunt mai multe motive care explică de ce un pensionar cu 40 de ani de muncă beneficiază de o majorare a pensiei mai mare decât altul. În primul rând, contribuțiile sunt diferite, întrucât pensionarii nu au avut același salariu.

Apoi, un pensionar cu un nivel scăzut al salariului poate beneficia de o majorare mai mare în termeni concreți decât un pensionar care a avut un nivel ridicat al salariului. În cazul pensionarului cu un salariu ridicat, pensia este acum ridicată și nu mai există loc de creștere. Punctele de contribuție ” absorb” numărul de ani lucrați.

În cele din urmă, pensionarii care au muncit ani de zile în cadrul unui grup sunt defavorizați, pentru că nu se acordă niciun punct bonus pentru faptul că au lucrat în aceste condiții speciale.

Exemple punctuale

Newsweek vă oferă câteva exemple de pensii recalculate ale unor pesnioinari care au muncit 40 de ani sau în jurul a 40 de ani pentru a vă forma o idee.

Newsweka scris despre o pensionară care a muncti 38 de ani și are o pensie de 3.800 de lei.

Ea are un număr mare de puncte și anume 68 de puncte de contrivbutivitate.

Punctele de stabilitate sau bonus obținute pentru cei 38 de ani munciți se calculează astfel:

5 X 0,5 + 5 X0,75 + 3 = 9,25 puncte de stabiltate.

Total puncte = puncte contibutivitate + Puncte stabilitate = 68 + 9,25 = 77,25 puncte

Pensie ecalculare = 77,25 X 81 de lei puntul de referință = 6.250 de lei.

Impozitul este 10% din ce depășete plafonul de 2.000 de lei. Ia o pensie netă de 5.725 de lei.

Exemplul 2

O altă pensionară are o pensie de 5.500 de lei. Ea a muncit tot 38 de ani.

Puncte de stabilitate: 5 X0,5 + 5X0,75 + 3X 1= 9,25 de puncte

Ea are și 71 de puncte contributive.

Total puncte = 70 + 9,25 = 79,25 puncte

Pensie reclaculare = 79,25 puncte X 81 lei = 6.419 de lei pensie brută.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel