Din cuprinsul articolului
Recalculare sau reducerea pensiilor. Românii care rămân cu mai puțini bani din septembrie 2024. Ce se întâmplă dacă NU ai contribuit peste 35 de ani. Anunț de la Ministrul Muncii.
Potrivit ministrului, o categorie de persoane ar putea primi bani mai puțini la pensie după recalculare.
Anunț pentru pensionari de la ministrul Muncii
Reclacularea pensiilor se va face pentru toți cei 4.750.000 de pensionari. Peste 3.000.000 dintre ei vor primi pensia mărită. Se estimează o creștere medie pentru cei 3.000.000 de pensionari de 1.000 de lei.
Veștile proaste sunt pentru cei aproape 1.500.000 de pensionari
Legea spune că nicio pensie nu va scădea. Astfel, unde ar trebui să fie scăderi, statul completează pensia, iar pensionarii rămân cu pensia în plată.
Potrivit Newsweek, sunt pensionarii care vor lua bani mai puțini la recalculare. Spre exemplu, 1.100.000 de pensionari care iau pensia sau indemnizația minimă de 1.281 de lei. Ei nu vor lua bani în plus la recalculare pentru că majoritatea au sub 25 de ani munciți și nu iau puncte bonus sau de stabilitate.
NU ai puncte de stabilitate, adio creștere!
De asemenea, cei care au lucrat în condiții grele, speciale, la grupa I de muncă au șanse mari să nu ia bani în plus la reclaculare tot pentru că nu au multe puncte bonus sau de stabilitate.
Ministrul muncii, Bucura Oprescu, a confirmat indirect faptul că doar cei care au mulți ani munciți vor primi o pensie mai mare la recalculare. Ea a insistat în toate declarațiile de presă că noua lege a pensiilor pe baza căreia se face recalcularea oferă bani în plus doar pensionarilor care au muncit mulți ani.
„Noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat. Datorită acestui aspect, pensionarul va avea o creștere semnificativă a pensiei”, a explicat ministrul. Care a completat: „punctele de stabilitate se acordă pentru a recompensa perioadele lungi de cotizare, menținerea în activitate. Punctele de stabilitate se dau pentru perioadele mai lungi de 25 de ani”, a spus ministrul la TV.
Cine NU a contribuit peste 35 de ani NU va lua o pensie mare la recalculare
„Avem total stagiu de cotizare, compus din stagiu de cotizare contributiv, adică stagiu pentru care a avut vechime în muncă și stagii de contributivitate cu care pensionarul a alimentat bugetul asigurărilor sociale de stat.
„Legea nr. 360/2023 este cea mai ambițioasă reformă a pensiilor din 1966, de când există sistemul public de pensii și asigurări sociale. Aplicarea acestei legi a presupus un efort imens de evaluare dosar-cu-dosar astfel încât de principiile contributivității, echității, solidarității și sustenabilității sistemului de pensii să beneficieze toți pensionarii, începând cu 1 septembrie”, a spus pentru Newsweek.