Din cuprinsul articolului
Recalculare pensii. Cetățenii români care au primit bonusuri sau prime în timpul activității lor profesionale pot primi o pensie mai mare. Pașii pe care trebuie să-i parcurgă pentru a beneficia de recalcularea pensiei.
Conform normelor de aplicare a noii Legi a pensiilor, recent adoptate de Guvern, pentru a benefici de o pensie mai mare, pensionarii trebuie să depună o adeverință. Această modificare intervine în contextul în care Guvernul a aprobat normele de aplicare pentru noua Lege a pensiilor.
Veniturile acestora vor fi, astfel, recalculate. După caz, acestea vor fi majorate, însă doar după ce beneficiarii vor aduce adeverințe. Din nefericire, pentru unii va fi dificil să obțină documentele solicitate, pentru că unele firme și-au schimbat numele, adresa sau chiar s-au închis.
Toate documentele legate de sporuri, prime sau alte bonusuri pot fi obţinute de la Arhivele Naţionale. În cazul în care firma s-a desfiinţat, documentele pot fi luate de la companii private. Acestea sunt cele care au preluat dosarele de personal.
Din nefericire, aceste adeverințe se eliberează contra cost: aproape 100 de lei pe an.
Potrivit legislației în vigoare, pensiile vechi sunt supuse unui proces de recalculare. Acest proces implică determinarea valorii pensiilor prin multiplicarea numărului total de puncte acumulate cu valoarea punctului de referință.
În cazul în care rezultatul recalculării este o sumă mai mică decât cea deja acordată, pensia va rămâne la nivelul anterior până când se obține o sumă nouă mai mare.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat în luna precedentă că pensiile au fost majorate cu 13,8% în ianuarie 2024. Începând cu septembrie 2024 va avea loc procesul de recalculare pensii.
Cu toate acestea, nu toți românii vor beneficia de o recalculare automată a pensiilor. Astfel, Casa Națională de Pensii spune că pensionarii care, în perioada de activitate au primit pe lângă salariul de bază sporuri, prime sau alte bonusuri, trebuie să aducă adeverințe de la fostul loc de muncă, arată Observator News.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…