Senzația de ochi uscați poate indica existența unei boli autoimune, inflamarea ganglionilor limfatici, un chist ori o tumoră, iar durerile de picioare în somn, anumite carențe
Reacţii banale ale organismului pot fi semnele care arată că ceva nu funcţionează corect. Vă prezentăm explicaţiile medicale ale unor neplăceri frecvente, dar şi măsura în care reprezintă un motiv de îngrijorare.
1. Spasm al pleoapelor
Stresul, oboseala, consumului excesiv de tutun şi cofeină sau lipsa de calciu pot produce spasme ale muşchilor pleoapelor. În cazul în care spasmele sunt puternice, atrag atenţia şi nu se poate ţine ochiul deschis, vorbim despre blefarospasm (afecţiune neurologică care include mişcări involuntare ale muşchilor din jurul ochilor)”, explică oftalmologul Mircea Filip. Este cazul să faceţi un consult în cazul în care spasmele apar regulat sau sunt însoţite de durere.
2. Tresăriţi în somn
Acest lucru se întâmplă din cauza nervilor şi a creierului, care încearcă să se relaxeze. O întrerupere a mesajului de relaxare, transmis de creier organismului poate provoca tresărirea membrelor sau a capului. Nu puteţi face nimic pentru prevenirea acestor spasme. Devin motiv de îngrijorare atunci când se întâmplă des .
3. Senzaţie de leşin când vă ridicaţi brusc, în picioare
Poate fi vorba de o deshidratare uşoară sau de tensiune arterială scăzută. Consumaţi suficientă apă sau lichide şi nu vă ridicaţi brusc în picioare. Atunci când starea de leşin sau de slăbiciune persistă, mergeţi la doctor.
4. Umflături dureroase, sub braţ
O posibilă cauză poate fi un fir de păr crescut sub piele sau un nodul limfatic inflamat, din cauza unei infecţii. Aplicaţi comprese călduţe, de câteva ori pe zi, timp de o săptămână. Dacă umflătura nu se reduce sau se înrăutăţeşte, mergeţi la un medic. În cele mai grave cazuri, aceste umflături pot fi semnul unei infecţii la sân, a unui chist sau a unei tumori.
5. Dureri de picioare, noaptea
,,Aceste dureri şi spasme musculare apar din cauza unui dezechilibru de minerale. Lipsa de calciu, magneziu sau potasiu poate produce contracţii involuntare dureroase ale muşchilor”, explică ortopedul Dia Ahmad.
Crampele pot să apară şi din cauza unei deshidratări uşoare sau a efortului prelungit. Pentru a atenua durerea, faceţi câţiva paşi şi apoi masaţi locul, pentru relaxarea muşchiului. Dacă durerea apare în fiecare noapte şi chiar şi pe timpul zilei, ar putea fi de vină un cheag de sânge.
6. Nu puteţi îndoi degetele
Când degetele au stat întro singură poziţie mult timp – în timp ce dormi sau scrii tendoanele pot rămâne blocate. ,,Atunci când există leziuni pe traseul de alunecare al tendoanelor, apar aceste blocaje. Alte cauze pot fi îmbătrânirea cartilajelor sau reumatismul degenerativ”, adaugă medicul Dia Ahmad.
Punctele negre şi ochii uscaţi
7. Punctele plutitoare în ochi de culoare albă, care apar în câmpul vizual, pot fi bucăţi de ţesut „rătăcite”. Ochiul le va absorbi cu timpul. În cazul în care punctele sunt de culoare neagră pot însemna rupturi ale retinei. ,,Dacă nu afectează calitatea vederii, nu sunt periculoase pentru că dispar de la sine, dar în cazuri mai rare pot indica o dezlipire de retină, retinopatie diabetică sau miopie”, a explicat oftalmologul Mircea Filip.
8. OCHI USCAŢI Pe de altă parte, prea mult timp petrecut în faţa calculatorului, alcoolul în exces, răceala, vântul sau frigul pot spori evaporarea filmului lacrimal al ochilor. Atunci când senzaţia devine deranjantă, puteţi folosi lacrimi artificiale. Atenţie, însă, senzaţia cronică de ochi uscaţi poate indica o boală autoimună, hipertiroidism sau reumatism. ,,Cel mai des, problema apare din cauza diferitelor medicamente ca anticoncepţionalele. În alte cazuri, acest simptom poate indica şi reumatism”, adaugă Mircea Filip.