Sari la conținut

Reacțiile adverse post-vaccinare, mai frecvente la această grupă de vârstă!

Suvarianta JN.1
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Principalele simptome ale variantei Covid JN.1

Vaccinul anti-COVID care a înregistrat cele mai multe reacții adverse este cel creat de Pfizer-BioNTech. Totuși, acestea sunt ușoare sau moderate și se manifestă fie la locul injecției, prin durere sau disconfort, fie se manifestă prin febră, oboseală, dureri musculare sau dureri de cap. În privința efectelor provocate de seruri, se pare că reacțiile adverse post-vaccinare sunt mai frecvente în cazul unei anumite categorii de vârstă.

Reacțiile adverse post-vaccinare înregistrate până în acest moment, în România, sunt ușoare sau moderate și se ameliorează după 24 de ore de la administrarea serului. În unele cazuri, acestea se reduc cu ajutorul tratamentelor simptomatice, precum tratamente antitermice sau antiinflamatoare.

Medicul Valeriu Gheorghiță dezvăluie care sunt cele mai comune reacții înregistrate și explică cum le putem ameliora

„Noi am făcut o analiză a reacțiilor adverse raportate de persoanele vaccinate, sunt, după cum știm, majoritatea reacțiilor adverse sunt reacții locale de tipul durere, disconfort la locul de administrare. De asemenea, sunt raportate reacții adverse generale, însă sunt reacții comune, obișnuite, cum ar fi febra, durerea de cap, starea de oboseală, durerile musculare, durerile articulare.

Ele trec în câteva ore, până la 24 de ore și se reduc cu tratament simptomatic, cu tratament antitermic și respectiv, tratament antiinflamator, după calcul”, declară coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, potrivit Rador.

Care este grupa de vârstă care a înregistrat cele mai numeroase efecte adverse post-vaccinare?

Uitându-ne la vârsta medie a persoanelor care au raportat aceste reacții adverse, vorbim în general de persoane relativ tinere, 41 de ani vârsta medie, cu extreme de la 19 la 88 de ani.

Majoritatea, peste 77% dintre persoanele care au raportat reacții adverse, sunt persoane de sex feminin, fără să fie înregistrate reacții adverse majore. Nu s-au întregistrat cazuri de șoc anafilactic până la acest moment și vorbim de peste 1 milion 200 de mii de doze administrate începând cu data de 27 decembrie.

Deci este important să rămânem precauți și să știm ce avem de făcut în cazul în care apar reacții alergice majore, în fiecare centru de vaccinare existând, de altfel, truse care sunt destinate pentru reacție anafilactică”, adaugă medicul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel