Din cuprinsul articolului
La sfârșitul săptămânii trecute, un nou scandal a cutremurat România: decesul unui bebluș la botez, ce a stârnit o serie de reacții, inclusiv a ÎPS Teodosie.
Bebeluşul de şase săptămâni din Suceava care a ajuns la spital duminică, după ce a intrat în stop cardio-respirator la scurt timp după ce a fost botezat prin scufundare în cristelniţă, a murit luni dimineaţă, în jurul orei 06:00. El se afla la secţia ATI, unde fusese intubat şi ventilat mecanic.
„Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că…o să dau şi temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credinţă sunt valabile şi peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm”, a declarat, marţi, IPS Teodosie, potrivit Antena 3.
IPS Teodosie afimă că aceeaşi discuţie a fost şi cu folosirea linguriţei: ”Aşa a fost şi cu linguriţa. Păi cum să schimbi linguriţa? Am explicat, linguriţa e Maica Domnului. Înlocuieşti pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic” a mai declarat Arhiepiscopul Tomisului.
”Taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită «afundare» în numele Sfintei Treimi. Această afundare durează două – trei secunde şi presupune protejarea strictă a copilaşului, al cărui spate şi a cărui ceafă sunt sprijinte cu mâna dreaptă, gura şi nasul fiind protejate atent de căuşul mâinii stângi, în aşa fel încât acesta să nu poată înghiţi niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori. Această scurtă afundare se face după ce oficiantul Tainei se asigură că pruncul a inspirat aer. Există şi posibiltatea botezării prin turnarea apei pe creştetul copilaşului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcţie de starea de sănătate a copilaşului”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
„Personal nu am putut vorbi cu părintele, care este într-o stare de deznădejde totală, este un om prăbușit, în acest moment. Este suspendat, firește. El însuși a dorit să se suspende de la slujirea în biserică pe parcursul acestei anchete. Va purta pe umeri această povară. Ce îi spui unui părinte căruia îi moare un copil? Ce cuvinte ai să explici moartea unui inocent? Nu există discuții, există cel mult solilocvii, adică intrarea în noi înșine, rugăciunea și, bineînțeles, deplângerea”, a declarat Vasile Bănescu, la o emisiune de pe postul DigiFM.
„Dacă părinții știu că acel copilaș al lor este foarte fragil, este născut prematur, nu este o urgență botezarea unui copil, în ciuda unor tradiții încetățenite la 40 de zile. Părinții pot vorbi cu preotul. Orice preot trebuie să fie deschis, trebuie să îi asculte pe părinți, e copilașul lor și creștinarea trebuie să constituie o celebrare a bucuriei și nu o traumă. Dar se practică botezul inclusiv prin scufundarea copilașului, aproape totală, în apa din cristelniță și turnarea cu căușul palmei, de trei ori, pe creștetul copilașului”, a mai declarat Vasile Bănescu.
”Nu există cuvânt şi nici faptă care să şteargă lacrimile şi să aline acum inimile frânte ale părinţilor şi rudelor, însă le suntem alături în acest moment deosebit de greu şi ne rugăm cu stăruinţă Mult Milostivului Dumnezeu să îi întărească, să îi mângâie şi să tămăduiască această rană, împreună cu pruncul Iustin, care de acum îi va veghea din preajma tronului Părintelui ceresc. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a luat deja legătura cu preotul slujitor și cu cei prezenți, pentru a stabili circumstanțele în care s-a petrecut această tragedie și a decide măsurile necesare”, se arăta în comunicatul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…