Medicul pediatru Mihai Craiu nu este la prima semnalare a pericolului care ne paște, dacă alegem să încurcăm informațiile sau să alegem doar ceea ce ne place.
O viață sănătoasă, în care ai grijă ce consumi și ce vitamine suplimentezi nu are legătură cu un vaccin antigripal, care te apără de o boală cu efecte foarte periculoase, inclusiv fatale, pentru anumite grupuri de persoane.
Dr. Mihai Craiu ia din nou atitudine, pe platforma creată special pentru a se afla mai aproape de oameni și de a le transmite adevăruri medicale, nu povești. Iată ce scrie domnia sa pe pagina de Facebook a spațiului educațional Spitalul Virtual pentru copii:
”Știați că știrile false (fake-news) din orice domeniu se răspândesc de 6 ori mai ușor decât cele adevărate? Si că probabilitatea să fim înclinați să răspândim o veste falsă este cu 70% mai mare decât pentru una adevărată?
Este omenește să ne simțim bine când facem parte dintr-un tip oarecare de elită. Apartenența la un anume grup special ne flatează egoul in era Social Media. Si asta poate fi periculos pentru abilitatea noastră de a fi obiectivi și sceptici în fața știrilor „fabricate”.
Ieri am răspuns foarte multor întrebari despre un fake-news ce a fost în mod deliberat împrăștiat în media. Asta deoarece subiectul medical al săptămânii pare a fi demararea (la vreme!) a campaniei de vaccinare antigripală.
Articolul provenit de la o platformă ce nu își ascunde orientarea antivaxx este următorul:
Are un titlu spectaculos: „Un studiu arată că vitamina D este mai eficientă decât vaccinarea antigripală”. Dacă ar fi doar o aberație, nu ar fi avut impactul pe care îl are!
De ce se răspândește? Pentru că ne atinge la coarda sufletească a îngrijorării și pentru că pare a oferi o soluție miraculoasă unei situații serioase – vorbim de peste 200 de români ce au murit iarna trecuta de gripă!
Are multe cifre, are formulari dure, imperative, mimează rigoarea științifică. Dar inventează relații cauzale acolo unde nu există și răstălmăcește concluziile unor studii serioase.
Dacă mistifici datele știintifice, poți să afirmi (așa cum o fac autorii) că vitamina D este de X ori mai eficientă decât vaccinul antigripal.
Iar ca lucrurile să fie si mai interesante, dacă alegi in mod malițios datele știintifice care iți convin (clasicul fenomen de „cherry-picking” atât de drag oponenților vaccinării de pretutindeni) poți dovedi chiar că e de 10 ori mai eficace😀
COMENTARIU – există numeroase dovezi clare ce arată că pacienții cu deficit sever de vitamina D au o imunitate mai puțin performantă. Și, inerent, se vor îmbolnăvi mai frecvent decât orice persoană fără deficit de vitamina D. Fenomen valabil pentru orice viroză respiratorie și nu numai pentru gripă!
Dar atunci când compari mere cu pere îți poate ieși orice rezultat dorești. Inclusiv că meditația și tehnicile yoga sunt mai bune decât vaccinul X sau Y. Nu spun ca aceste metode nu au efecte dovedite asupra sănatății, ci spun că nu le putem compara între ele, din punct de vedere al eficacității.
MORALA – pentru prevenția complicațiilor gripei exista doar soluția vaccinarii. Ca sa existe mult mai puțin morți ar trebui ca persoanele la risc să faca vaccinul antigripal. Si pot lua liniștiti si vitamina D3!
Copiilor, gravidelor, persoanelor cu boli renale sau hepatice si seniorilor le este necesară o doza suplimentară de vitamina D, administrată zilnic. Mai ales când nu ne mai bronzăm la soare.”, conchide medicul Mihai Craiu.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…