Din cuprinsul articolului
Răzvan Cherecheș, renumit consilier în sănătate publică, actual profesor al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, unde conduce departamentul de Sănătate Publică a ocupat pentru scurt timp postul de consilier onorific în cadrul Ministerului Sănătății.
Mandatul său a fost unul extrem de scurt, de doar cinci săptămâni, după care și-a prezentat demisia. Motivul care a stat la baza acestei decizii a fost derâderea cu care erau tratate propunerile sale, motiv pentru care Răzvan Cherecheș a ajuns la concluzia că Ministerul este format din „foarte mulți rechini cu diverse interese”, iar în Ministerul Sănătății „doar o treime dintre angajați sunt oameni competenți, care știu ce vorbesc.”
Răzvan Cherecheș nu se sfiește să afirme că sistemul de sănătate „e populat de foarte mulți rechini cu diverse interese, iar aici e nevoie de un campion. Un campion, vă dau un exemplu, cum a fost Aurelia Cristea, care a dat acea lege împotriva fumatului. Datorită ei, rata fumatului a scăzut considerabil în țară, cu toate nemulțumirile, cu expluzarea din propriul partid. E nevoie la Sănătate de cineva care să împingă reforma fără se se oprească la politețuri și amabilități.”
„..e populat de o mulțime de indivizi cu abilități tehnice extrem de reduse. Cam o treime sunt oameni competenți care știu ce vorbesc, dar foarte mulți nu au abilități tehnice. Eu le-aș fi dat un test de utilizare a calculatorului, sincer. La fel și la cei din DSP. Dacă trebuie să lucreze în xl cu date securizate, ar avea probleme serioase. ”
„Numărul de teste nu crește, noi zburăm în întuneric. Suntem în punctul în care secțiile de terapie intensivă sunt pline, oamenii mor. Sunt județe care nu fac suficiente teste, funcționează la fel deși sunt pe roșu.
Dacă ai sub 300 de teste pe zi în județ tu ai rata de incidență cea mai apopiată de tine care are 300 de teste pe zi. Nu poate exista un județ verde înconjurat de județe roșii, nu există așa ceva. Și testarea. Trebuie teste gratuite pentru populație.
Mi se pare obscen să plătești bani să afli că ești bolnav de o boală care îi poate afecta pe alții. Am mai propus, de asemenea, automatizarea anchetelor epidemiologice.
Avem în România Ui-Path, unicornul start-up-urilor românești care se ocupă cu automatizarea proceselor de acest fel. În locul unui funcționar care sună, poate suna un robot, cu localizare gps și tot restul. Încotro ne îndreptăm? Ce facem acum? În condițiile actuale eu aștept încălzirea vremii.
Dacă se încălzește, ieșim din casă, stăm cu geamul deschis, crește și distanța dintre noi. În sezonul rece ne aglomerăm între noi în spații închise. Vremea caldă ne-ar putea salva”, este de părere Cherecheș.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…