Categories: Stil de viaţă

Războiul grăsimilor. Care sunt cele sănătoase și care ne îmbolnăvesc

Războiul grăsimilor este un subiect foarte actual. Iubite sau hulite, grăsimile au trecut prin diferite etape de apreciere. De multe ori, au fost catalogate dăunătoare pentru organism și luate toate la grămadă.

Astfel, în urmă cu câteva decenii, în lumea medicală occidentală a avut loc o schimbare de paradigmă atât de radicală încât a provocat o înrăutățire substanțială a stării de sănătate a populației din multe țări ale lumii. Despre ce este vorba? Ei, bine, foarte multă vreme s-a vehiculat că grăsimile saturate sunt dăunătoare sănătății, acestea fiind înlocuite, în marea majoritate a produselor din comerț, cu zahăr rafinat și cu uleiuri vegetale din anumite semințe, puternic procesate.

Cu toate că acest articol nu își propune să facă o dezbatere despre cât de benefice sau de dăunătoare sunt grăsimile saturate pentru sănătate, este extrem de important să amintim faptul că în ultimii ani grăsimile au fost în cea mai mare parte reabilitate de comunitatea medicală, toate studiile importante realizate recent arătând că aceste grăsimi nu sunt responsabile nici de boli cardiovasculare, nici de diabet și nici de alte afecțiuni grave așa cum s-a considerat pentru multă vreme.

Desigur, așa cum vom vedea mai târziu, afirmația de mai sus nu face referire la toate grăsimile, ci la cele sănătoase. Pe de altă parte, zahărul și uleiurile vegetale cu care au fost acestea înlocuite s-au dovedit a fi extrem de toxice organismului.

Grăsimi “rele” vs. grăsimi „bune”

Cand vorbim de de grăsimi bune nu putem să nu ne gândim, în primul rând, la acizii grași Omega 3 și Omega 6, despre beneficiile cărora toata lumea vorbește în ultima vreme. Cu toate acestea, prea puține persoane știu, cu adevarat, ce sunt de fapt acești acizi grași, care este rolul lor în alimentație și de ce sunt atât de importanți pentru sănătate.

În primul rând, ceea ce trebuie sa știm este ca acizii grași sunt esentiali pentru sanătate deoarece contribuie la o multitudine de procese ce au loc în organismul nostru. Omega 3 si Omega 6 sunt două tipuri de grăsimi polinesaturate, cunoscute și sub denumirea de grăsimi “bune” sau „esențiale”, pe care, din păcate, organismul nostru nu le poate produce pe cont propriu, astfel acestea putând fi asimilate doar prin alimentație.

În ceea ce privește grăsimile care ne îmbolnăvesc, nu putem să nu amintim de uleiurile industriale procesate din semințe, precum sunt cele de floarea soarelui, soia, rapiță, porumb.

De ce sunt acestea dăunătoare?

Cel mai important motiv este că aceste uleiuri au un raport dezechilibrat între acizii grași de tip Omega 3 și cei de tip Omega 6. Mai exact, toate aceste uleiurile nu conțin deloc sau conțin cantități infime de Omega 3, având, în schimb, în componență, cantități uriașe de Omega 6. Astfel, comparativ cu proporția perfectă în care aceste tipuri de acizi grași ar trebui să existe în dietă (1:1), s-a ajuns în zilele noastre la un dezechilibru uriaș, adică la un consum de 10 până la 25 de ori mai mare a acizilor grași de tip Omega 6.

Care este consecința acestui fapt? Pe scurt, efectul acestui dezechilibru este unul puternic inflamatoriu la nivelul organismului, printre afecțiunile asociate enumerându-se bolile cardiovasculare, diabetul de tip II, obezitatea, sindromul metabolic, sindromul intestinului iritabil, artrita reumatoidă, astmul, cancerul, boli autoimune și tulburări psihiatrice.

De altfel, s-a constatat că prin diminuarea raportului între consumul de Omega 3 și Omega 6 au survenit îmbunătățiri în ceea ce privește starea de sănătate a bolnavilor de afecțiuni cronice, degenerative. Un alt studiu a arătat că prin înlocuirea uleiului de porumb cu cel de măsline, obținându-se un raport de 4 la 1 între Omega 6 și Omega 3, mortalitatea generală a scăzut cu 70%.

De asemenea, toate uleiurile de tip trans, hidrogenate sau parțial hidrogenate (ex: margarina) sunt foarte dăunătoare, acestea având ca principal efect creșterea riscul de infarct şi de atac cerebral (riscul de infarct a fost cu 50% mai mare pentru femeile participante la studiu care consumau cea mai multe cantitate de grăsimi trans, faţă de cele care evitau consumul acestora).

Un alt studiu realizat de Harvard School of Public Health arată că grăsimile trans cresc şi riscul de diabet, înlocuirea acestora cu grăsimi polinesaturate reducând cu 40% riscul de diabet.

Care sunt cele mai importante surse de Omega 3?

  • Inul și uleiul de in
  • Fructele de acai
  • Semințele și uleiul de cânepă
  • Semințele de chia
  • Uleiul din semințe de dovleac, susan, nuci sau șofrănel

Care sunt sursele bune, naturale si neprocesate de omega 6?

  • Spirulina
  • Uleiul de semințe de coacaze negre
  • Uleiul de măsline
  • Semințele de in
  • Nucile
  • Migdalele
  • Caju-ul
  • Uleiul de sâmburi de struguri

Este foarte important de știut că mare parte a produselor din comerț conțin, datorită prețului scăzut, din belșug, grăsimi vegetale nesănătoase. Recomandarea noastră este să citești cu atenție fiecare etichetă și să eviți consumul produselor procesate, care conțin grăsimi trans și grăsimi bogate în Omega 6.

De asemenea, evită să gătești sau să consumi alimente care au fost gătite cu astfel de grăsimi. În schimb, alege produse preparate cu uleiuri sănătoase sau bogate în ingrediente naturale, bogate în astfel de grăsimi (nuci, semințe, avocado, măsline).

Căutați produsele 100% naturale, care conțin doar ingrediente organice, preparate cu apa de izvor și care nu conțin agenți de îngroșare, aditivi, zahar adăugat, OMG sau gluten. Aceste produse există pe piața din România la magazinele specializate.

Recent Posts

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

24 de minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

54 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

o oră ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

o oră ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

2 ore ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Citeste si: